Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Vin Santo: Toscaanse kerstwijn bij uitstek

Een glaasje Vin Santo met wat cantuccini zijn de typische afsluiting voor een Toscaans kerstdiner. Maar hoe komt de wijn eigenlijk aan z'n naam? En waarom is ie zo geliefd tijdens de feestdagen?

Vin Santo: Toscaanse kerstwijn bij uitstek

Oorsprong

Vin Santo is een goudgele dessertwijn die droog tot zoet kan smaken. Hij wordt gemaakt van Trebbiano en Malvasia-druiven. Letterlijk betekent de naam ‘heilige wijn’, omdat hij vroeger vaak als miswijn gebruikt werd. De oorsprong ervan ligt op het Griekse eiland Santorini, waar de Grieken al eeuwen een soortgelijke wijn maken. De Venetianen brachten hem vervolgens mee naar Italië. Vin Santo won sterk aan populariteit tijdens de Renaissance, toen handelaren uit Florence de wijn meenamen tijdens hun handelsreizen. 
 

Houten vaten

De wijn komt tot stand door het drogen van de druiven. Tijdens het oogsten worden de beste druiven uitgezocht en op rieten matten te drogen gelegd. Gedurende vier maanden liggen ze buiten opgeslagen, waardoor ook temperatuurschommelingen en de seizoenen een rol spelen bij het drogen. Het vocht verdampt op natuurlijke wijze en het suikergehalte in de druiven stijgt. Zodra het suikergehalte hoog genoeg is, wordt het sap geperst en vermengd met most van de vorige oogst. Dit mengsel rijpt minstens vier jaar verder op kleine eikenhouten vaten. 
 

DOC

De gebieden waar Vin Santo gemaakt wordt, zijn beschermd met de Denominazione di Origine Controllata (DOC). Alleen de hoogste kwaliteit druiven zijn geschikt voor Vin Santo, waardoor de wijn niet ieder jaar wordt geproduceerd. Ook worden er meer druiven voor gebruikt dan voor normale wijn, waardoor de prijs hoger is. Dat is dan ook de reden dat Italianen de wijn vooral schenken bij bijzondere gelegenheden, zoals Kerstmis. 
 

Cantuccini

Vanwege zijn hoge suikergehalte past Vin Santo uitstekend bij zoete desserts, maar de bekendste combinatie is toch wel die met Cantuccini. Deze typisch Toscaanse amandelkoekjes worden tweemaal gebakken, waardoor ze extra knapperig zijn. Door de koekjes te dopen in Vin Santo worden ze zachter. De mix van amandel, amaretto, kardemom, kaneel, kruidnagel en steranijs past bovendien perfect bij de nootachtige smaak van Vin Santo. Een topper tijdens het kerstdiner!
 

Proeven

Deze Vin Santo proeven tijdens een verblijf op een echt Toscaans wijndomein? Dit kan!
De beste selectie voor een echte wijnvakantie in Toscane, Italië:
 
Agriturismo Fattoria di Firenze vlakbij het centrum van Florence gelegen.
 
Agriturismo Val d'Elsa centraal tussen Florence en Siena gelegen.
 
Poggio Montespertoli en Borgo San Lorenzo in het prachtige Chianti gebied.
 
Kasteel Ginori, sfeervolle accommodatie in de heuvels achter de Toscaanse kuststreek bij Cecina. 
 
Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044