Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Vino Novello, nieuwe wijn uit Italie of toch liever oude wijn?

In november is het weer tijd voor de nieuwe wijn. Heerlijk! Maar wacht even.........waar hebben we het eigenlijk over? Grote onduidelijkheid en misvattingen alom!

Vino Novello, nieuwe wijn uit Italie of toch liever oude wijn?

Uit Frankrijk komt de beroemde ’Beaujolais Nouveau’, alom bekend als de nieuwe wijn die in november overal in de schappen ligt. Dit is een speciale wijn die niet op de gewone manier is gegist. Laten we de technische details daarlaten, maar interessant is dat deze wijnen wegens de andere vorm van gisting (de gisting vindt plaats in de druiven en pas daarna worden ze geperst), heel licht van smaak en kleur zijn en niet lang houdbaar zijn.

Nieuwe wijn 6 november Vino Novello

Vino Novello 6 november

In Italië is jaren geleden bedacht dat ze de hele markt van de Beaujolais Nouveau toch niet aan de Fransen over konden laten en dus is er een ‘Vino Novello’ ontstaan (ergens in de jaren zeventig). Deze wijn is deels gemaakt van druiven die op die speciale manier zijn gegist en deels van gewone wijn die nog heel jong is. Dit is dus een heel ander product dan de beroemde beaujolais nouveau, maar marketing technisch werkt het hetzelfde. Wie is er niet enthousiast om de eerste nieuwe wijn van het jaar weer te proeven als de blaadjes eenmaal zijn gevallen? De Vino Novello ligt vanaf 6 november klaar.

De traditie in Toscane was echter anders, maar draaide ook om nieuwe wijn. Iedereen in Toscane kent de spreuk:

‘A San Martino

ogni mosto diventa vino’

(Op San Martino wordt elke most wijn)

San Martino valt op 11 november en traditioneel werd er vanaf die dag nieuwe, verse, jonge wijn gedronken. De gewone wijn die iedere boerenfamilie elk jaar opnieuw maakte en de ene keer beter uitviel dan de andere keer. Geen speciale manieren van gisten en geen gedoe. Deze originele nieuwe wijn lijkt niet op de Vino Novello, omdat de Vino Novello lichter is en ronder. De originele Toscaanse nieuwe wijn is wijn die eigenlijk nog niet klaar is om te drinken. Wie dus nog wijn van een voorgaand jaar heeft, drinkt die nu en pas in januari wordt de nieuwe wijn echt lekker.

Kortom, drie soorten nieuwe wijn, die veel door elkaar worden gehaald.

Vino Novello - nieuwe wijn uit  Italie

Liever Chianti 

Ben je op zoek naar Toscaanse Vino Novello, dan heb je geluk, want een behoorlijk aantal wijnmakers is op de ‘nouveau’ kar gesprongen en maakt deze wijn. Echter, de tendens is dalende. In heel Italië wordt elk jaar minder Vino Novello geproduceerd. Het gros van de Italianen kijkt neer op deze vreemde lichte wijn en drinkt liever hun oude vertrouwde Chianti die bomvol smaak zit. Salute!

Wil je deze wijn zelf proeven?

Boek dan een verblijf bij Casetta Montepulciano. Deze kleine vrijstaande vakantiewoning met eigen zwembad ligt vlakbij Montepulciano,  wordt omringd door wijngaarden en biedt een prachtig uitzicht op de heuvels rondom. Zoekt u privacy voor 2, modern comfort en de mogelijkheid om een frisse duik te nemen dan is dit een aanrader. In de omgeving van Montepulciano worden diverse Novello wijnen geproduceerd! 

Casetta Montepulciano

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044