Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Volg de paden van Leonardo da Vinci in Toscane

Wie op de kaart van Toscane kijkt ziet ergens in het midden het stadje Vinci staan, in de buurt van Empoli, tussen Florence en Pisa in. Niet iedereen denkt dan direct aan de beroemde Leonardo da Vinci, hetgeen uiteraard betekent: Leonardo uit Vinci. Als je het eenmaal beseft echter, kun je niet meer aan Vinci denken zonder aan Leonardo te denken en wellicht aan zijn beroemde tekeningen, schilderijen en uitvindingen...

Volg de paden van Leonardo da Vinci in Toscane

Leonardo da Vinci - Leonardo uit Vinci 

Vinci, een klein stadje tegen de 'Montalbano' aan, een eerste berg die als het ware de Apennijnen  aankondigt. Al ver voordat je bij Vinci aankomt, begint het te dagen: hier moet een link met de beroemde Leonardo zijn. Overal heet ineens alles naar Leonardo da Vinci en een aantal van zijn prachtige kunstwerken.

Leonardo da Vinci is, bijna 500 jaar na zijn dood (om precies te zijn 2 mei 2019; er wordt in 2019 uitgebreid aandacht aan gegeven in musea over de hele wereld), nog helemaal in. Hij was dan ook echt een bijzonder mens en kunstenaar, die tot de verbeelding blijft spreken. Wellicht is het dus extra interessant om de wandeling die we hieronder beschrijven te gaan doen, want één ding is zeker, Leonardo da Vinci heeft zonder twijfel in deze vallei rondgestruind altijd op zoek om zijn buitengewone nieuwsgierigheid naar alles te bevredigen. 

Wandeling rondom Vinci 

De wandeling begint op de parkeerplaats van het geboortehuis van Leonardo in Anchiano, een paar kilometer boven Vinci (volg de borden ‘casa natale di Leonardo’). Op de kaart van deze wandeling zie je Casa di Leonardo en het pad nummer 16 in het rood.


Bron: Wikimedia Commons

Het eerste stukje is op een asfaltweg en bij de eerste haarspeldbocht gaat het pad rechtdoor de ‘valle buia’ in (de donkere vallei), langs 6 voormalige watermolens waar helaas zo goed als niets van over is. Watermolens waren zeer belangrijk in de afgelopen honderden jaren omdat ze met de kracht van water alles konden vermalen en vervolgens het product verder konden gebruiken. Er werden veel kastanjes gegeten destijds en de Montalbano staat nog altijd vol met deze schitterende bomen, in elk geval, met die exemplaren die de ziektes van de afgelopen eeuw hebben overleefd.

Het pad is duidelijk aangegeven en in goede staat. Na de laatste ruïne van een watermolen stijgt het even heel sterk en daarna kun je kiezen of je rechtdoor gaat, of naar rechts. Rechts is pad 16 en rechtdoor is pad 16B. Pad 16B stijgt nog wat en komt daarna, bijna aan het eind van de vallei, uit bij de ‘monumentale wijngaard’. Hier kun je nog eeuwenoude terrassen zien die kunstig zijn gemaakt, inclusief paden voor het water. Deze terrassenbouw werd overal op de Montalbano gebruikt om bomen en wijngaarden wat vlakke grond te geven, zodat het regenwater beter kon worden geabsorbeerd en er rondom ook nog andere gewassen konden worden verbouwd. Je ziet nog veel van deze terrassen in gebruik, maar helaas zijn er ook veel door bossen en struiken overwoekerd. Dit kun je iets voorbij de 'monumentale wijngaard' duidelijk zien. 

Het pad is na de wijngaard een klein weggetje geworden, je passeert een totaal vergane Fiat 500, ook dit is Italie..... Iets verderop kom je bij een klein groepje huizen, S. Amato. Het pad 16B volg je naar links, maar als je energie over hebt, zou je even iets verderop naar een deel van de muur die de Medici rondom de hele top van de Montalbano hebben laten bouwen kunnen kijken. Deze muur omheinde hun privé jachtgebied. De muur is zo’n 50 kilometer lang en was ooit twee meter hoog. Er is her en der nog een stukje van te zien. Volg het pad 16C en na een stukje lopen kom je bij de zogenaamde poort ‘in het niets’. Deze poort diende ervoor het water van het riviertje door te laten, maar er zat een houten hek in waardoor de dieren er niet door konden. Het pad gaat nog verder, maar wordt echter erg steil en het mooiste gedeelte is geweest. 

 

Terug dus naar S. Amato en pad 16B dat je terugvoert naar het het dal. Je loopt door en langs olijfboomgaarden en hebt bij mooi weer een schitterend uitzicht op Livorno (gelegen aan de kust), soms kun je zelfs het eilandje Gorgona in de zee zien liggen. Leonardo da Vinci zal als jong jongetje zeker met het water in de vallei hebben gespeeld of experimenten hebben gedaan met de kracht van het water … en daarbij wellicht hebben genoten van het uitzicht.

Vakantie Vinci Toscane

Tritt heeft verschillende vakantiewoningen in dit gebied in Toscane beschikbaar, bekijk bijvoorbeeld Borgo Le Rocche, op ca. 35 km van Vinci, waar dit wandeltraject is te volgen. De Borgo biedt ook andere tochten in de omgeving aan en ligt op slechts 1 km van Montaione.   

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044