Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Vrijdag de 17e: Typisch Italiaans bijgeloof

Waar wij op vrijdag de dertiende toch wat extra oplettend zijn en het cijfer 13 als ongeluksgetal zien, geldt dat voor Italianen wat betreft het cijfer 17. Een echt Italiaans bijgeloof met een oude traditie.

Vrijdag de 17e: Typisch Italiaans bijgeloof

Wist u bijvoorbeeld dat de vliegtuigen van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij geen stoel met nummer 17 hebben? Of dat de Renault 17 in Italië Renault 177 werd? Dat is beslist geen toeval, maar heeft te maken met de afkeer van Italianen voor het getal 17.

Anagram

Die afkeer gaat volgens een van de theorieën eeuwen terug, naar de tijd van de Romeinen. Het getal 17 schreven zij als XVII, wat een anagram is van het Latijnse woord VIXI, de verleden tijd van het werkwoord leven. Het werd daardoor in verband gebracht met de dood en is sinds die tijd een te vermijden getal.

Volgens andere theorieën zou de oorsprong liggen bij de oude Grieken, die niet van 17 hielden omdat het tussen 16 en 18 ligt: cijfers die verband houden met de perfecte vierhoek (4 bij 4 en 3 bij 6). Weer anderen citeren het Oude Testament, waarin de 17e van de tweede maand de startdatum was van de zondvloed én de sterfdatum van Jezus. Dat kan niets goeds brengen, zou je zeggen.

Ongeluksdag

In combinatie met vrijdag, de dag waarop Jezus volgens de bijbel stierf, werd vrijdag de 17e voor de Italianen de ongeluksdag bij uitstek. Een dag waarop sommigen liever de deur niet uit gaan en nog eens extra over hun amulet wrijven om het ongeluk weg te jagen.

Bent u op een vrijdag de zeventiende op vakantie in Italië, kijk dan niet vreemd op als de Italianen wat bijgeloviger zijn. En zoek ook niet langer naar vliegtuigstoel 17, want die zult u in een Italiaans vliegtuig dus nooit tegenkomen.

EK voetbal: Italie-Zweden

Hopelijk zijn de spelers van het Italiaanse voetbalelftal niet al te bijgelovig, zij moeten vandaag, vrijdag 17 juni, op het EK tegen Zweden aantreden. Wij hopen op een goed resultaat voor Italie!

Meer lezen over typisch Italiaanse gebruiken en evenementen? Bekijk ons blogoverzicht. Wij plaatsen elke week blogs op onze website met allerlei wetenswaardigheden, leuke activiteiten, interessante plaatsen, oude tradities, nieuwe trends en tips over Toscane en Italië.  

Deze blog post delen:
© 2000 - 2023 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044