Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Waarom mensen op Sardinië langer leven - Het geheim van de Sarden

Maar liefst zes gemeenten op Sardinië hebben sinds vorig jaar de officiële Blue Zone-titel, wat inhoudt dat de inwoners er gemiddeld langer leven dan gebruikelijk. Hoe komt het eigenlijk dat de eilandbewoners zo oud worden? Een tipje van de sluier.

Waarom mensen op Sardinië langer leven - Het geheim van de Sarden

Maar liefst zes gemeenten op Sardinië hebben sinds vorig jaar de officiële Blue Zone-titel, wat inhoudt dat de inwoners er gemiddeld langer leven dan gebruikelijk. Hoe komt het eigenlijk dat de eilandbewoners zo oud worden? Een tipje van de sluier.

Eet op z’n Sardijns

Het typische Sardijnse dieet bestaat vooral uit plantaardige ingrediënten zoals volkorenbrood, bonen, groenten uit eigen tuin, fruit en in sommige delen ook mastiekolie. Daarnaast eten Sarden veel pecorino, die rijk is aan goede vetzuren en drinken ze geitenmelk, die bescherming zou bieden tegen ouderdomskwalen als hartfalen en Alzheimer. Wijn drinken de Sarden met mate en aan de hier geproduceerde Cannonau worden ook gezondheidseffecten toegeschreven. Vlees wordt eigenlijk alleen gegeten ter ere van speciale gelegenheden.

Zet familie op de eerste plaats

De familiebanden zijn erg sterk op Sardinië, wat er voor zorgt dat ieder familielid de aandacht krijgt die het nodig heeft. Volgens wetenschappers zouden sterke, hechte families het risico op stress en depressies flink verkleinen. Het feit dat ouderen hier in het zonnetje gezet worden, zou bovendien de jongere generaties helpen om net als zij hun eigen doelen na te streven.

Beweeg

Van oudsher wonen er op Sardinië veel herders, die als dagelijkse gewoonte hebben om op pad te gaan met de kudde. Daarnaast wonen veel Sarden in afgelegen dorpjes, waardoor het zelfs voor de dagelijkse boodschappen noodzakelijk is om een stukje te wandelen. Door dat dagelijkse wandelen blijven ze fit en gezond en hebben ze minder kans op hart- en vaatziekten.

Lach

Sardijnse mannen staan bekend om hun typische humor. Iedere middag komen ze samen in de straten van de dorpen en steden om samen lol te maken. Dat lachen gezond is, is inmiddels alom bekend. Het vermindert namelijk stress, waardoor het indirect de kans op hart- en vaatziekten verkleint. 

Leef simpel

Sarden genieten van elkaar en hun omgeving, zonder veeleisend te zijn. De cultuur van samen dingen doen, veel buiten zijn en lol hebben maakt dat de Sarden relatief weinig stress ervaren ten opzichte van andere gebieden in de wereld. De geïsoleerdheid van veel dorpjes maakt bovendien dat tradities in stand blijven en de kans op een lang, gezond leven dus ook wordt doorgegeven aan volgende generaties. Benieuwd hoe een doorsnee dag van Angelo, 94 jaar, eruit ziet? Bekijk het hier

Hopelijk  is het u nu wat duidelijker geworden waarom mensen op Sardinië langer leven. Zelf de levensstijl van de Sarden ervaren? Wij adviseren u graag bij het op maat samenstellen van een reis naar Sardinië. Bekijk onze mooie collectie accommodaties en/of neem vrijblijvend contact met ons op via sardinie@tritt.nl op voor meer informatie. 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044