Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Wereld koffie dag 2017

Op 1 oktober is het wereld koffie dag, een dag om extra stil te staan bij alles wat met koffie te maken heeft. Koffie is een enorm populaire drank, geen dag zonder koffie geldt voor heel veel mensen over de hele wereld. Uiteraard ook in Italië, toch zo’n beetje de bakermat van de koffie en uitvinder van o.a. cappuccino, espresso, latte macchiato en ristretto; ook het woord barista komt er vandaan!

Wereld koffie dag 2017

‘Caffè?’, is vaak de eerste vraag die je ‘s ochtends krijgt als je te gast bent bij Italianen. Niet verwonderlijk, want koffie zit diepgeworteld in de Italiaanse cultuur. Overtreed je een van de ‘koffieregels’, dan val je direct door de mand als buitenlander.

Koffie geschiedenis Italie

De relatie van Italië met koffie gaat terug tot de 15de eeuw, toen kooplieden via Venetië koffiebonen gingen importeren. Ze werden vervolgens veelal via Trieste verhandeld. Dat is dan ook de stad waar Hermann Hausbrandt, van het gelijknamige koffiemerk, een manier vond om de koffiebonen te bewaren en vervoeren.

  

Trieste is ook de geboorteplaats van het bekende koffiemerk Illy, dat hier in 1933 ontstond. Dit bedrijf kwam als allereerste met de espresso, die de Italianen tegenwoordig gewoon weer caffè noemen. Deze wordt de gehele dag door gedronken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld cappuccino.

Starbucks koffie

De sterke Italiaanse koffiecultuur was voor Howard Schultz, de CEO van Starbucks, de trigger om zelf iets soortgelijks op te zetten in Amerika. Gek genoeg heeft Italië tot op heden nog geen vestigingen van de welbekende koffieketen. Daar komt in 2018 echter verandering in, wanneer de eerste Starbucks zijn deuren opent in Milaan o.b.v. een nieuw koffieconcept: de Starbucks Reserve Roastery. Een hele uitdaging in een land waar koffie zo heilig is. Een eerder plan om in 2016 een Starbucks te openen in Milaan heeft het niet gered en ook nu zijn de Italianen niet bang want het is iets geheel anders.  

Italiaanse koffiepuristen kijken wel met argusogen naar deze ontwikkeling. Want coffee to go, dat is echt not done. En zo zijn er nog meer ongeschreven regeltjes. Wil je niet door de mand vallen als toerist tijdens je vakantie in Toscane, Italie? Houd je dan in ieder geval aan de volgende regels.

De koffie regels

  • je espresso drink je niet zittend, maar staand aan de bar. Ga je wel zitten, dan zou het zomaar kunnen dat je meer moet betalen.
  • cappuccino bestel je niet meer na 11 uur ‘s ochtends. Dit, omdat ze na die tijd niet goed samengaan met de wat zwaardere maaltijden tijdens de lunch en het diner.
  • bestel je een caffè, dan krijg je standaard een espresso. Een espresso bestel je dus eigenlijk niet.
  • caffeïnevrije koffie bestelt een Italiaan liever niet. Dat is voor hem zoals pasta zonder saus.
  • koffie drinkt een Italiaan het liefst puur eventueel met flink wat schepjes suiker. Verwacht dus geen vanillekoffie of koffie met chocolade.

Deze video vertelt je meer over de Italiaanse koffiegeschiedenis. 

Mis je die heerlijke Italiaanse koffie en die fijne terrasjes? Boek nu je zomervakantie 2018!
Kijk op onze site voor de leukste bestemmingen of mail ons op toscane@tritt.nl

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044