Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Wijnfestival in Toscane - Impruneta

September is Vendemmia maand in Toscane. Het is de tijd dat er voorbereidingen worden getroffen voor de druivenpluk, de vendemmia. Traditiegetrouw worden er dan ook veel festivals georganiseerd die in het teken staan van wijn en food. In dit blog aandacht voor Impruneta waar een van de oudste en belangrijkste wijnfestivals van Italie wordt gehouden.

Wijnfestival in Toscane - Impruneta

Terracotta uit Impruneta

Impruneta, een heuvelstadje op slechts 15 km van Florence op de rand van het Chianti gebied, is zeker een bezoek waard. Het stadje is natuurlijk wereldberoemd vanwege de terracotta productie die hier plaatsvindt, we hebben er al eerder een blog over geschreven. De klei die rondom Impruneta wordt gevonden is van bijzondere kwaliteit en bevat veel bijzondere stoffen als aluminium -, koper- en ijzeroxiden waardoor de klei bijzonder sterk is en vorstbestendig. Zeer geschikt dus om potten, kruiken en vazen van te maken. Er zijn verschillende ateliers en werkplaatsen open voor een bezoek.

Toscaans druivenfestival 

In september staat Impruneta echter in het teken van de druif en de druivenoogst en vindt het Festa dell ‘Uva plaats. Een groot feest met een uitgebreid programma, ook leuk als je niet van wijn houdt!


Foto: festadelluvaimpruneta

Het hoogtepunt van het festival vindt plaats op de laatste zondag van september (de 29ste), met de jaarlijkse parade-show van de 4 verschillende stadswijken Sant'Antonio, Sante Marie, Fornaci, Pallò. Het is niet alleen een parade maar ook een wedstrijd. De wijk met de beste show (rond het thema druiven) wint de hoofdprijs. Wat dat is? Plaatsing van de vlag van de wijk op het balkon van het stadhuis, die daar het gehele jaar blijft wapperen, een grote eer!

Het festa dell’Uva begint al op de eerste zondag van september, waarna er elk weekend tot de laatste zondag activiteiten plaatsvinden met o.a muziek, diner op het piazza Buondelmonti, een markt met heerlijke gastronomische producten, de finale parade en ter afsluiting op zaterdag 5 oktober weer een diner op de Piazza.

Traditioneel gerecht uit Impruneta - Peposo

Ook een van de onderdelen is Peposo dag. Peposo alla Fornacina is een typisch traditioneel gerecht van Impruneta. Het verhaal erachter is dat de arbeiders (de Fornacini) die vroeger verantwoordelijk waren voor het bakken van bakstenen in de ovens van Impruneta dit gerecht hebben bedacht. Zij kregen van huis vlees mee, niet altijd meer van goede kwaliteit. Om dit toch lekker van smaak te krijgen stopten ze het in een stoofpot ondergedompeld in rode Chiantiwijn, kruiden en zwarte peper en lieten dit vervolgens urenlang in een hoek van de oven staan terwijl ze aan het werk waren. Het gerecht staat ook op het menu van veel restaurants in Impruneta, uiteraard nu met de beste kwaliteit vlees. Dus hou je van mals stoofvlees, ga dit dan zeker een keer uitproberen. In Impruneta en omgeving zijn volop restaurants te vinden. Op het programma van Festa dell ‘Uva staat ook een culinaire wedstrijd, de Gara del Peposo. Vertegenwoordigers uit de 4 wijken strijden met elkaar om uit te maken wie de beste Peposo maakt, de Gara del Peposo vindt meestal half september plaats.  

Het volledige programma van Festa dell’uva vind je hier. Maar ook na september is het nog niet klaar met feesten in Impruneta. Half oktober vindt namelijk het Fiera di San Luca plaats. Dit is een grote braderie met veel kramen met zowel agrarische als ambachtelijk vervaardigde producten en antiek  items maar ook met kermisattracties. De markt kent een lange traditie, het is een van de oudste in Europa (al sinds 1600). Natuurlijk is er ook plek voor proeverijen èn kun je er terracotta kopen. Op dinsdagochtend worden er ook boerderijdieren verhandeld (data: van 12 tot 20 oktober, Impruneta).

Impruneta is prima in te passen in een rondje centraal Toscane, het ligt op een half uurtje rijden van Florence, op 20 minuten rijden van het hart van het Chianti gebied en bijvoorbeeld op een klein uur rijden van San Gimignano.

Onze tip voor een leuke authentieke agriturismo om deze omgeving te verkennen is Tenuta Montelupo. Wijnboerderij Montelupo ligt middenin de wijngaarden van de Chianti Colli Fiorentini heuvels. Montelupo staat het meest bekend om het sierlijk aardewerk en keramiek, maar zeker ook om de biologische Chianti DOG wijnen. De eigenaar neemt u mee in de wereld van kunst, wijn en gastronomie. Kortom, een centraal gelegen beleeflocatie, inclusief zwembad en restaurant.

Meer weten over dit vakantiehuis of andere suggesties voor een vakantie in Toscane, laat het ons weten, toscane@tritt.nl 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044