Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Wilde dieren in Toscane - welke kom je tegen tijdens je vakantie

In de uitgestrekte natuur in Toscane leven uiteraard veel diersoorten, soorten die we op kleinere schaal ook in Nederland zien. In ons blog aandacht voor de meest voorkomende dieren in Toscane.

Wilde dieren in Toscane - welke kom je tegen tijdens je vakantie

Wilde zwijnen 

Mooie natuur, prachtige landschappen en lieflijke heuvels begroeid met olijfbomen, wijnranken, graanvelden en bossen. Iedereen herkent dit beeld van Toscane. In die zo typische Toscaanse heuvels stikt het van de wilde zwijnen. Nu hebben die arme wilde zwijnen de faam heel gevaarlijk te zijn, maar dat valt gelukkig erg mee. Ze zijn een grote last voor de boeren, omdat ze graag eten wat deze verbouwen. Hele graanvelden worden in een nacht vernield door een ‘familie’ wilde zwijnen en zodra de druiven rijp worden komen ze zich hier graag aan tegoed doen. Ze kunnen ook gevaarlijk zijn als ze plotseling de weg oversteken (normaal gesproken alleen s’ nachts want dan zijn ze actief), maar over het algemeen is dat vooral schadelijk voor het zwijn zelf. Wilde zwijnen rennen verder altijd heel hard weg als ze mensen bespeuren. Je hoeft dus echt niet bang voor deze dieren te zijn. Op wilde zwijnen worden van oudsher gejaagd en je vindt dus overal wild zwijn (Cinghiale) op het menu, probeer maar eens Pappardelle al Cinghiale. In elk dorp is wel een groepje mannen in een team verenigd en van oktober tot eind december jagen ze meerdere dagen per week op de zwijnen. Ze hangen borden op in het gebied waar ze jagen en je kunt daar beter dan niet gaan wandelen. La caccia betekent ‘de jacht’. 

Reeën

Verder zijn er veel reeën en damherten de laatste jaren. Je kunt ze wel eens zien aan de rand van een bos en zodra ze iets horen dat hen niet bevalt rennen ze met elegante sprongen weg. Een feest voor het oog! Ook de reeën richten veel schade aan, dus de boeren zijn er wederom niet dol op.

Vossen & stekelvarkens

Verder vind je in Toscane vossen, schuchtere beestjes die je zelden ziet. Ook stekelvarkens komen veel voor, maar zie je zelden. Ze leven ’s nachts en komen helaas wel eens onder een auto. Ze schuifelen onhandig langzaam een weg over en niet iedereen ziet ze op tijd.

Wolven?

Wilde dieren in Toscane, daar zou ook de wolf bij genoemd moeten worden. De laatste jaren lijkt het dat er weer wolven voorkomen (zoals ook in Nederland) maar dan vooral in de bergen en het blijft onduidelijk of het echte wolven zijn of verwilderde honden die erg op wolven lijken van een afstand. Wolven, (als het wolven zijn dus..), zijn zeer schuw en blijven ver uit de buurt van mensen, dus je hoeft je hier wederom geen zorgen over te maken.

Vogels

Wat vogels betreft kun je in Toscane ook je hart ophalen. Er zijn vele soorten te spotten, in de bossen en ook in de vele natuurparken die Toscane rijk is.  Welk type vogel verschilt van plek tot plek. Vaak vind je allerhande roofvogels en uilen, vele soorten zwaluwen, bijeneters (schitterend gekleurd), de hop komt veel voor en fazanten ook (maar die worden vaak uitgezet voor de jacht, dus zijn half-wild) in de vrije natuur.  Als je in een agriturismo verblijft is het de moeite waard ’s ochtends vroeg even op te staan om naar al die vogels te luisteren, je krijgt een spontaan concert. s’ Nachts hoor je op veel plekken in het voorjaar de nachtegalen zingen en dat blijft echt iets heel speciaals.

 

Naast de wilde dieren zoals hier genoemd zijn er vele andere wilde dieren in Toscane, zoals slangen, schorpioenen of landschildpadden maar de kans dat je die tegenkomt is kleiner, daar moet je dan echt naar op zoek. 

De accommodatie Mulino della Rivolta ligt vlakbij de regionale natuurparken Monterufoli, Migliarino en San Rossore; mountainbike, hike en dierenspot plekken bij uitstek!  Een sfeervol landhuis met 3 appartementen, zeer geschikt voor een ontspannen (voorjaars- of najaars-) vakantie. 

  

Meer informatie over een vakantie in Toscane? mail ons op toscane@tritt.nl

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044