Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Toscane - Massa Carrara

Naast mooie stranden heeft Massa e Carrara ook een verbluffend mooi achterland in de vorm van de Alpi Apuane. Dit regionale natuurpark biedt wandelaars, fietsers en ook ruiters een fantastisch decor om midden in de natuur te zijn.

Massa Carrara

Massa e Carrara: een inleiding

Het meest noordelijke puntje van Toscane is de provincie Massa e Carrara. Deze is vernoemd naar de twee(!) hoofdsteden ervan. De provincie is vooral bekend vanwege de marmerwinning die zich concentreert in Carrara. Niemand minder dan Michelangelo haalde hier zelf zijn marmer, om er beelden zoals de David van te maken. Tot op de dag van vandaag rijden de vrachtwagens hier af en aan met grote brokken marmer, die vervolgens de hele wereld over gaan. 

Bergen
Het grootste gedeelte van de provincie is bergachtig, want gelegen in de Apennijnen. Alleen het westelijke stukje dat aan zee ligt is vlak. Qua steden is Massa e Carrara erg overzichtelijk: naast Massa en Carrara is alleen Aulla nog van enige omvang. De rest van de provincie bestaat uit dorpjes en gehuchten.

Massa e Carrara: een stukje geschiedenis

Marmer speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de provincie Massa e Carrara. Carrara ontstond namelijk als dorp voor marmergravers ten tijde van de Romeinen. Dit was onderdeel van Lunigiana, een deel van het Romeinse rijk.

Het dorp Massa ontstond wat later, in de elfde eeuw. De familie Obertenghi zette er een kasteel neer, waar omheen het dorp Massa ontstond. Het was een populaire plek, gezien het feit dat er voortdurend om gevochten werd en het dus steeds in andere handen viel. In 1442 kwam het uiteindelijk in handen van de Markiezen van Malespina, die het verenigden met Carrara. 

De provincie Massa Carrara ontstond pas in 1859. Tot 1871 was het onderdeel van Emilia, daarna pas van Toscane. Lange tijd heette de provincie Massa-Carra. Het streepje, dat sinds 1938 in de naam zat, maakte in 2010 plaats voor de e.

Op pad in de provincie Massa Carrara
 

Natuur
Massa e Carrara heeft sinds 2013 een strand dat behoort tot de mooiste en schoonste van Italië. Het heeft namelijk een zogeheten Blue Flag kwalificatie toegekend gekregen. Dit strand ligt even buiten Carrara, aan de Tyrreense zee. 

Naast mooie stranden heeft Massa e Carrara ook een verbluffend mooi achterland in de vorm van de Alpi Apuane. Dit Parco Regionale biedt wandelaars, fietsers en ook ruiters een fantastisch decor om midden in de natuur te zijn. 

Een ander bijzonder natuurverschijnsel zijn de ondergrondse grotten: de Grotte di Equi. Hier zijn de mooiste stalagmieten en stalagtieten te bewonderen en is het verrassend verfrissend in de warme zomermaanden.

Cultuur
De provincie Massa e Carrara heeft ontelbare kastelen, kerken en religieuze plekken. Vooral de kastelen in Bagnone, Carrara, Bagnone, Licciana Nardi, Fivizzano, Mulazzo en Tresana zijn zeker de moeite waard om te bekijken. 

Voor mooie kerken moet je naar Massa, Carrara en Casola in Lunigiana. Met hun klokkentorens zijn dit niet te missen trekpleisters in de regio. De domkerk van Carrara is volledig gemaakt uit marmer. 

De marmergroeves zijn het beste te voet te bezichtigen. Van Carrara wandel je langs de diverse groeves richting Colonnota. Deze route neemt zo’n 4 tot 5 uur in beslag.

In Carrara is er ook een museum gewijd aan marmer: het Museo Civico del Marmo. Hier is op multimediale wijze te zien hoe het marmer wordt gewonnen en wat er vervolgens van gemaakt wordt.

Diverse musea in de provincie staan in het teken van Lunigiana, een oude Romeinse nederzetting. Zowel Aulla, Villafranca in Lunigiana, Pontremoli als Mulazzo hebben er musea aan gewijd. De musea in Mulazzo belichten Dantes onderzoek naar deze beschaving.

Culinair

Zoals iedere Italiaanse provincie heeft ook Massa e Carrara zijn eigen specialiteiten. Deze zijn zeer divers:

 • lardo di Colonnata: in marmer gerijpte worst met een ziltige smaak.
 • honing uit Lunigiana: de eerste Italiaanse honing die de DOP status wist te verkrijgen. Hij is er in twee varianten: gemaakt van kastanjebloesem en van acacia.
 • caciotta di mucca: de bijzonderste kaas van de provincie. Ietwat zoet en niet niet zo uitgesproken, waardoor hij goed past bij de lokale honing.
 • fagiolo di Bigliolo: een bonensoort die al door Cosimo Malaspina gegeten werd.
 • testarolo: een soort pannenkoek die in stukjes gesneden een vervanger voor pasta kan zijn.
 • Marocca di Casola: brood dat voor 70% gemaakt is van kastanjemeel. Goed te combineren met lokale honing of lardo di Colonnata.
 • Torta d’ erbi della Lunigiana: een soort quiche met ontelbaar veel verse kruiden. Vooral op het platteland wordt dit gerecht gemaakt op basis van wat er in de tuin voorhanden is. 

Wandelen
De populairste wandelroute in de provincie Massa e Carrara is zonder twijfel de Via Francigena. Deze middeleeuwse weg verbond het Engelse Canterbury met Rome. Nu is hij vooral geliefd bij pelgrims en wandelaars.

Wandelroute
Het stuk van de Via Francigena die door Massa e Carrara loopt is op te delen in vier etappes: van Cisa naar Pontremoli, van Pontremoli naar Aulla, van Aulla naar Avenza en van Avenza naar Pietrasanta. Dit zijn wandelingen van tussen de 5 en 8 uur, waardoor ze goed in een dag te doen zijn. Onderweg zijn er talloze bezienswaardigheden die een pauzemoment zouden kunnen bieden. 

Bekijk onze wandelbestemmingen: Wandelen en hiken 

Fietsen
Het landschap van Massa e Carrara biedt routes voor zowel wielrenners, mountainbikers als de meer recreatieve fietsers. Wie een uitdaging zoekt kan de bergen in, maar een rondje door een van de steden of door de prachtige natuur is ook een optie. Keuzes te over.

Fietsroute
De bergen van Carrara zijn een interessante plek om te fietsen. Hier loopt een route van Carrara via Bedizzano, Colonnata, Fantiscritto en Torano terug naar Carrara. Onderweg passeer je diverse musea en bezienswaardigheden en uiteraard de marmergroeves zelf. De route is zo’n 24 kilometer lang en dus in een paar uur af te leggen. Even afhankelijk uiteraard van de stops onderweg.  

Bekijk onze fietsbestemmingen: Fietsen en mountainbiken in Toscane 

Wellness
In de buurt van de Grotte di Equi liggen de Terme di Equi, natuurlijke bronnen waar diverse behandelingen mogelijk zijn. Voor een paar euro kun je hier de hele dag vertoeven. 

Evenementen
Massa e Carrara kent diverse kleine evenementjes rondom streekproducten. Een selectie:

 • Spino Fiorito: een tweejaarlijks evenement van producten uit de streek rondom Castello Malaspina. Dit wordt in april gehouden in Massa.
 • Sagra del Lardo: een evenement in Colonnata in het teken van de lardo di Colonnata. Ieder jaar in augustus.
 • Sagra del Panigaccio: een evenement in het teken van Panigaccio, een typisch gerecht uit Lunigiana. Ieder jaar in augustus.
 • Sagra della Castagna: een evenement dat geheel in het teken staat van de kastanje. Ieder jaar in oktober in Licciana Nardi. 

 

De regio's van Italië

© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044