Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

De toren van Pisa, wie kent hem niet! De provincie Pisa heeft echter veel meer te bieden en is een populaire vakantiebestemming in Toscane.

Pisa

Pisa: een inleiding

Ontdek Pisa met Tritt Vakantiehuizen

De provincie Pisa is een geliefde bestemming voor een vakantie in Toscane. De hoofdstad is de gelijknamige stad Pisa, die op cultuurgebied veel te bieden heeft. Natuurlijk is de scheve toren van Pisa een niet te missen bezienswaardigheid. Naast Pisa stad zijn ook Volterra, Calci en San Miniato een bezoekje waard tijdens uw reis. Voor een eerste indruk van de provincie Pisa is dit goede video om te bekijken van de Kamer van Koophandel in pisa - duurt ca. 2 mins.

Heuvels
De provincie Pisa is 1887 vierkante kilometer groot en er wonen zo’n 275.000 mensen. Het landschap is glooiend en wordt doorkruist door twee rivieren: de Arno in het noorden en de Cecina in het zuiden. Het landschap in het zuiden van de provincie is een stuk heuvelachtiger dan in het noorden. De provincie heeft een korte kuststrook en dus niet zo veel stranden.


Pisa: een stukje geschiedenis

Pisa is, zoals meer steden in Toscane, van Etruskische oorsprong. In de 5e eeuw voor Christus vestigden de Etrusken zich in het gebied waar nu Pisa ligt. Het lag aan de monding van de rivieren de Arno en de Serchio. De naam Pisa, die in het Etruskisch mond betekent, heeft dan ook te maken met zijn ligging.

Haven
Onder de Romeinen kreeg de haven van Pisa een steeds groter belang: Pisa werd een echte havenstad. In dezelfde tijd ontstond er rivaliteit met Genua, Lucca en Florence. In 1284 wist Genua Pisa te verslaan, waardoor de stad in verval raakte. Door de verzanding van de rivier kwam er geleidelijk aan een einde aan de bloei van de stad.

Medici
In 1408 grepen de Florentijnen de macht in Pisa, waaronder de invloedrijke Medici-familie. Zij zorgden voor nieuwe gebouwen, bruggen en kanalen. De stad groeide weer. Na de familie De´Medici kregen de groothertogen van Lotharingen het voor het zeggen. Vanaf 1871 werd het Groothertogdom van Lotharingen aan Italië toegevoegd, waardoor ook Pisa vanaf die tijd tot het land behoorde.


Op pad in de provincie Pisa

De provincie Pisa heeft veel te bieden. De hoogtepunten:

Natuur
Op een aantal kilometer van Pisa ligt het natuurpark Migliarino San Rossore Massaciuccoli. Dit park strekt zich uit van het zuiden van Viareggio tot aan Livorno. Het bestaat uit moerassen, mediterrane planten, zandduinen en vijvers. Ze zijn deels door de natuur en deels door de mens gevormd.

Het Meer van Massaciuccoli is onderdeel van dit park en zeker de moeite waard. Componist Giacomo Puccini hield ervan hier te jagen. Per boot is het meer goed te verkennen. Ook het eeuwenoude pijnbomenbos is bijzonder. De pijnboompitten die hier verzameld worden, zijn een belangrijk ingrediënt van ondermeer de torta co’ bischeri.

Cultuur

Volterra
Eén van de Toscaanse stadjes waar nog Romeinse overblijfselen te bezichtigen zijn, is Volterra. Hier ligt even buiten de stad een Romeins amfitheater. De stad zelf is nog ouder, want de Etrusken hebben Volterra ooit als één van hun 12 steden in bezit gehad. Door de eeuwen heen is hier veel gebouwd, dus er is veel te bezichtigen. Een selectie:

 • Museo Etrusco Guarnacci: een museum met historische Toscaanse kunstvoorwerpen, waaronder een schenking uit een erfenis van 650 Etruskische grafurnen. Het beroemdste stuk is een terracotta grafpaneel waarop twee mensen staan die stoïcijns de dood onder ogen zien.
   
 • Piazza dei Priori: het middelpunt van Volterra. Hier staat het (lichtbruine) Palazzo dei Priori, het oudste gebouw van de gemeenteraad in Toscanië en men gelooft dat het model heeft gestaan voor de Palazzo Vecchio van Florence.
   
 • Duomo Santa Maria Assunta: deze kathedraal, gebouwd in Romaanse stijl, is in 1120 gewijd. De tabernakel in de kerk is gemaakt door Mino da Fiesole. Ook bijzonder is het beschilderde houtsculptuur van een anonieme kunstenaar uit Pisa.
   
 • Palazzo Vescoville: een van de grootste bezienswaardigheden van de stad. In dit paleis is onder andere een prachtig verguld kruis te bewonderen waarvan gedacht wordt dat het door Giambologna gemaakt is. Daarnaast is er een borstbeeld te zien van Antonio del Pollaituolo uit de 15e eeuw. 
   
 • Amfiteatro: het 2100 jaar oude Romeinse amfitheater ligt aan de noordkant van de stadsmuren. Dit theater is gebouwd in opdracht van een plaatselijke Etruskische familie.

Pontedera
Redelijk onbekend is het stadje Pontedera. We noemen het hier omdat het een leuk museum heeft om te bezichtigen, het Piaggiomuseum. Het stadje was de thuisbasis van dit bekende Italiaanse merk.

Culinair

De regio Pisa kent een aantal culinaire specialiteiten. Een selectie.

 • Mucca Pisana: Deze koe wordt gefokt in het natuurpark van Migliarino. Het is een belangrijk ingrediënt in lokale gerechten. De koe is gemakkelijk herkenbaar aan zijn vacht met een kenmerkende rode streep op zijn rug. Het vlees is van zeer goede kwaliteit en wordt streng gecontroleerd. Typisch Pisaanse gerechten met de Mucca Pisana zijn Mucca Pisana met zwarte peper en Francesina alla Pisana, een gerecht gemaakt van rundvlees dat een dag eerder gekookt is.
 • Pijnboompitten: In de dennenbossen van San Rossore en Migliarino zijn de beste pijnboompitten van Italië te vinden. Deze worden zowel in hoofdgerechten als desserts verwerkt.
 • Miele di spiaggia: Deze zogeheten ‘strandhoning’ komt uit het Migliarino natuurpark. De bijen worden gehouden in houten korven die in het zand zijn gezet en die beschermd worden door de duinen. In het gehele park zijn genoeg bloemen en planten te vinden voor de bijen. De honing die hier vandaan komt is 100% biologisch.
 • Bordatino alla Pisana: Dit is een soort soep gemaakt van maïsmeel, bonen en kool. Het is een recept uit de arme boerenkeuken van Toscane. Het is te vergelijken met polenta.
 • Torta co’ bischeri: Deze taart is de lokale specialiteit van Pisa. Hij wordt gemaakt van rijst, donkere chocolade, pijnboompitten, gekonfijte vruchten en rozijnen in een deegkorst. De taart komt oorspronkelijk uit Pontasserchio, waar hij werd meegegeven als geschenk aan de pelgrims.

Wandelen
Vooral het natuurpark van Migliarino is zeer de moeite waard om te wandelen. Het parcours is relatief vlak en door de schaduw van de bomen is het er ook in de zomer aangenaam van temperatuur.

Wandelroute
Het park van Migliarino kent verschillende wandelroutes. Een daarvan is vernoemd naar Sabrina Bulleri, een voormalig werkneemster van het park. Het is een afwisselende route langs de duinen en een enorme diversiteit aan boomsoorten. Over de gehele route zijn informatieborden te vinden die meer vertellen over wat er tijdens de route te zien is. Het pad is zo gemaakt dat het geen invloed heeft op de natuurlijke omgeving. Op zon- en feestdagen is de route vrij toegankelijk. Op andere dagen is een gids verplicht. Bezoek Parco di Migliarino in San Rossore.

Fietsen
Rond Pisa zijn diverse heuvels te vinden die zeer geschikt zijn voor de geoefende sportfietser. Maar mountainbiken of recreatief fietsen in de omgeving is ook een optie. 

Fietsroute
Vanaf Volterra is er een mooie korte rondrit te maken. Deze begint met een afdaling door een prachtig stuk natuur behorend bij het Riserva Naturale Montenero. Na een steile klim komt u vervolgens weer bij Volterra.  De route beslaat zo’n 25 kilometer, met een maximaal stijgingspercentage van bijna 13%.

Bekijk onze fietsbestemmingen: Fietsen en mountainbiken in Toscane

Wellness 
Op een steenworp van Pisa zijn meerdere natuurlijke bronnen te vinden, in Casciana Terme en San Giuliano Terme. Verder beschikken Lari, Volterra, Tirrenia, Pontedera en Pisa zelf over diverse wellnesscentra waar een enorme variëteit aan wellnessbehandelingen wordt aangeboden. Keuze te over dus.

Pisa, de stad zelf

Wie van cultuur houdt, zit goed in Pisa. Maar de stad biedt veel meer dan dat. Een overzicht:

Cultuur

De scheve toren
Pisa staat voor velen synoniem aan de scheve toren op het Piazza dei Miracoli. Al tijdens de bouw verzakte deze. Hij is beperkt toegankelijk: tegelijkertijd mogen er maar 40 mensen naar binnen.

De Domkerk
Het geld voor de bouw van deze kerk was afkomstig van Sicilië, waar de Pisanen een buit roofden van de Saracenen. De twee preekstoelen zijn het opvallendst. Ze zijn gemaakt door Nicola Pisano en zijn zoon Giovanni.                                                        

De doopkapel
Ook in de doopkapel, die naast de Dom ligt, is een preekstoel van Nicola Pisano te bewonderen. De zuilen van deze bijzondere kapel zijn versierd met leeuwen en een naakte Hercules.

Museo dell’Opera del Duomo
In dit museum zijn de kunstschatten uit de Domkerk ondergebracht. Ook zijn hier de originelen te vinden van de beelden van Giovanni Pisano.

Camposanto
Dit monumentale kerkhof staat vooral bekend om zijn fresco’s, waaronder de ‘Triomf van de Dood’.
 

Museo Nazionale di San Matteo
Het Nationaal Museum van San Matteo biedt een overzicht van Pisaanse beeldhouwkunst en Toscaanse schilderkunst van de 12e tot de 15e eeuw. Vader en zoon Pisano hebben een apart plaatsje in het museum. 

Natuur
Binnen de stadsmuren heeft Pisa een klein stukje natuur dat botanische tuin heet. De tuin is onderdeel van de universiteit. Pisa en Padua strijden al tijden om de vraag wie de oudste ter wereld heeft. Of Pisa dit nu wint of niet, het blijft een prachtig stukje stadse natuur om even helemaal in te verdwalen. 

Evenementen

 • Il Gioco del Ponte: Op de Ponte di Mezzo wordt elk jaar op de laatste zondag van juni Il Gioco del Ponte, het spel van de brug gespeeld. De wijken dagen elkaar uit om als eerste een acht ton wegende kar naar de overkant van de brug te trekken. De winnaar houdt de titel een jaar lang.
 • San RanieriOp 16 en 17 juni herdenkt Pisa San Ranieri, de patroonheilige van de stad. Er zijn processies en een markt op en om het Piazza dei Cavalli. De oevers van de Arno worden schitterend verlicht. Verder is er een roeiwedstrijd in middeleeuwse kledij en een afsluitend vuurwerk.

Ontdek Pisa met Tritt Vakantiehuizen

De regio's van Italië

© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044