Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Beleef Italië op de fiets. Op de fiets kun je het karakteristieke heuvellandschap doorkruisen, een stop maken in een pittoresk dorpje, sportief koersen in de uitgestrekte bossen en bergen over uitgezette paden of gewoon naar het strand en genieten van zon en zee.

Fietsen en Mountainbiken in Italië

Italïë is uitgestrekt en leent zich uitstekend voor alle type fiets- en mountainbikers - in het noorden de bergen of in Toscane, Umbrië maar ook in Zuid Italë heuvelachtig en vlaktes. Onderstaand hebben we Toscane uitgelicht.


 

Beleef Toscane op de fiets 

De regio Toscane in Italië is een zeer geschikte streek voor diegenen die van fietstochten houden en de fietsvakantie hier willen doorbrengen. Een fietsvakantie in Italië combineer je met overweldigende natuur, kunst en cultuur die er onafscheidelijk met elkaar zijn verbonden. Toscane heeft een historische en artistieke rijkdom die op perfecte wijze bij de natuur past.

Vanaf de Tirreense kuststreek tot de Appenijnse bergruggen zijn overal fietsbare heuvels die je het beste langzaam doorkruist om zo goed mogelijk de mooie beelden op je in te laten werken. Bewonder tijdens een stop de kleine dorpskerk met fresco’s, fiets door uitgestrekte bossen, ervaar de strategische ligging van de historische dorpen of geniet van het breken van de golven op de stranden. Overal in Toscane zijn mountainbike routes uitgezet. Geografisch gezien kan Toscane in drie grote streken onderverdeeld worden, die vanaf noord tot zuid gaan.

Eerst de kuststreek, die bestaat uit: de Toscaanse eilandengroep en de Tirreense kuststreek met het eerste laaggebergte – als je vervolgens het binnenland intrekt vindt je daar prachtige heuvels en tenslotte als derde is daar de Apennijnse bergketen met diverse valleien en het echte berggebied, met bergtoppen van meer dan 2000 meter hoogte.  De fietsroutes en/of mountainbike routes die hier te vinden zijn in elk gebied kennen een wisselende moeilijkheidsgraad, zodat iedereen aan deze fietstochten maar ook aan de mountainbike toertochten kan deelnemen. Zin om te fietsen in Toscane? Kies een van de accommodaties in de rechterkolom voor een verblijf tijdens je fietsvakantie in Toscane, Italie. Natuurlijk kun je ook je wensen aan ons voorleggen en je door ons laten adviseren over een geschikte vakantiewoning. Onderstaand onze fietstips. 

Fietsen in Pisa 

Fietsliefhebbers kunnen heel eenvoudig een fiets huren via Ciclopi, de bike sharing service van de stad Pisa. Verspreid over ca. 15 docking stations in de hele stad staan de rood-witte fietsen klaar om mee op pad te gaan waaronder ook bij het station en bij het vliegveld. Na gebruik lever je ze net zo eenvoudig weer in bij een van de stallingen. Enige voorwaarde is dat je van tevoren een account aanmaakt, die je koppelt aan je creditcard. Het informatiepunt is gevestigd in het kantoor van de toeristeninformatie, aan het Piazza del Duomo 7. Lees ook ons blog over de populariteit van Pisa. Pisa verkennen kan goed vanuit Villa Limone. Een leuk vakantiehuis voor een vrienden- of familieuitje op loopafstand van het dorpje Calci, wat weer op ca. 20 minuten van Pisa ligt. 


Fietsroute Val di Chiana - Sentiero della Bonificia

Voorzieningen voor fietsers zijn in Italië een stuk schaarser dan in Nederland. Toch is er één duidelijke uitzondering: De Sentiero della Bonifica. Een fietspad door de Val di Chiana, ideaal voor fietsreizen naar Toscane.

Lang geleden mondde het riviertje de Clanis uit in de Tiber. Rond de 11e eeuw begon het dicht te slibben, waardoor het water in de vallei bleef en in een moeras veranderde. Gevolg: het werd een broeiplaats voor malariamuggen. De enige oplossing was het droogleggen van het gebied (‘bonificare’, vandaar de naam). Talloze ingenieurs, agronomen en architecten bogen zich over het probleem en bedachten een centraal afvoerkanaal, het Canale Maestro. Dit kanaal mondt nu uit in de nabijgelegen Arno.

Zo Hollands als het droogleggen van een gebied is, zo Hollands is ook de huidige bestemming ervan. Het pad, dat loopt van Arezzo naar Chiusi, is namelijk uitermate geschikt om te fietsen. De 62 kilometer lange route voert langs prachtige landschappen, oude Etruskische vondsten en Toscaanse boerderijen. Aangezien het hoogteverschil over de totale lengte slechts twintig meter is, is het een prima route voor de beginnende fietser en gezinnen met kinderen, die de fietsvakantie in Italië willen houden.

Fietsen in de val di Chiana is als een reis door de tijd. Hier ligt namelijk het hart van de Etruskische beschaving. De weg voert langs eeuwenoude stadsmuren en dodensteden als Cortona en Castiglion Fiorentino. In de eerstgenoemde plaats is een uit de 3e eeuw daterende Tabula Cortonensis bewaard gebleven: een verkoopcontract van grondgebieden tussen families uit de streek. In Castiglion Fiorentino zijn enorme zandsteenblokken te bewonderen. Ze zijn gebruikt om de stadsmuren te bouwen. Iets recentere geschiedenis er ook te vinden: de Romeinse Ponte a Buriano is naar alle waarschijnlijkheid de brug die Leonardo da Vinci gebruikte op de achtergrond van zijn Mona Lisa.

De route in de Val di Chiana is vrij toegankelijk voor zowel fietsers als wandelaars. Het gebied is zowel per auto als met de trein goed te bereiken. Ter plekke is het mogelijk om een fiets te huren, maar zelf een fiets meenemen kan natuurlijk ook. Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden in de regio, bijvoorbeeld rondom Arezzo of Siena.

De beste reisperiodes voor deze fietsvakantie in Toscane zijn het voorjaar en de herfst. Het pad is namelijk amper beschut, waardoor je in de zomermaanden in de volle zon fietst en dat kan behoorlijk warm zijn!

Lees verder over de Sentiero della Bonifica route in onze blog of bezoek de website


L'Eroica - heroische wielrenwedstrijd over 'strade bianche'

Voor de meer ervaren wielrentoerist is er de L’Eroica, rondom Siena. De L’ Eroica (lees ook onze blog over de L'Eroica) is een jaarlijks wielrenspektakel met een route die over de mooiste wegen gaat in de Chianti, Valdarbia en Val d’Orcia waarbij er ook over stukken ‘strade bianche’ wordt gereden. Deze ‘strade bianche’, witte wegen, zijn onverharde wegen met een ondergrond van witte kiezeltjes. Oude tijden herleven met deze koers, er zijn nl. strikte criteria om deel te kunnen nemen aan deze wedstrijd; alleen als je beschikt over een “L’Eroica” fiets mag je meedoen!

Artikel 6 uit het deelname regelement

Alleen wielrenners met een L’Eroica fiets mogen deelnemen. L’Eroica fietsen zijn fietsen die beschikken over de volgende kenmerken:

  • Wegrace fietsen, gebouwd voor 1987 (geen cross of trial fietsen)
  • Stalen frame (alleen aluminium frames van ALAN of VITUS met geschroefde of gelijmde verbindingen zijn toegestaan)
  • Versnellingsschakelaars moeten op de buis van het frame zitten
  • Pedalen met toe clips en riempjes
  • Remkabels moeten buiten het stuur om zitten
  • Wielen moeten tenminste 32 spaken hebben met een laag profiel

De deelnemers komen niet alleen met ‘vintage’ fietsen maar halen ook hun vintage wielrenkleding uit de kast. Het is een geweldige ervaring om (een stukje van) deze heroïsche (L’Eroica) wedstrijd te bekijken of mee te maken.

De deelnemers kunnen uit verschillende trajecten kiezen 38 km (ca. 3 uur, hoogteverschil van ca. 700m), 75 km (ca. 4 uur, 1900m hoogteverschil), 135 km (ca. 10/12 uur), 205 km (ca. 15 uur, 3700 m hoogteverschil, echt ‘heroisch’).

Wilt u op eigen gelegenheid (een stukje van) deze route rijden en het gevoel van de L’Eroica beleven dan kan dat. Er is ook een permanente route, waarvoor op kruispunten richtingsaanwijzers staan. U kunt echter voor een klein bedrag ook een downloadversie van het routeboekje kopen van de L’Eroica of er per post een laten toesturen. 

De Strade Bianche spreken tot de verbeelding, sinds 2007 is er ook jaarlijks een professionele wielrenwedstrijd, de "Strade Bianche", voor mannen en sinds 2 jaar ook voor vrouwen. De start is in Siena (Stadium/Medicean Fortress)en ook de finish is in Siena op de Piazza del Campo. De wedstrijd gaat over 175 km, waarvan ca. 62 km over ‘strade bianche’. De wedstrijd is in het verleden al door beroemde toppers gewonnen zoals Fabian Cancellara, Patrick Gilbert en Wout van Aert. 


Wielrenwedstrijd Tirreno Adriatico 

Een andere wielerwedstrijd voor beroepsrenners is de  Tirreno Adriatico (meestal rond maart elk jaar). Een tour maar dan wel op geasfalteerde wegen langs de Tyrreense Zee ("Tirreno") naar de Adriatische Zee ("Adriatico"). 


Giro d'Italia

In 2017 heeft de 100ste editie plaatsgevonden van de befaamde Giro d'Italia. In dat kader heeft de Giro een groot gedeelte van Italië aangedaan, met de start in Alghero op Sardinië. Vervolgens zijn o.a. Sicilië, Calabrië, Noord Italie (de Stelvio) en Florence in Toscane gepasseerd. Natuurlijk met de grote finale in Milaan. Ongetwijfeld zullen we niet gauw vergeten wie daar de roze trui en bijbehorende grote beker in ontvangst mocht nemen, onze eigen Tom Dumoulin. De start, de grande partenza, van de Giro vindt regelmatig in andere landen plaats dan Italie. Klik voor het complete programma.  

Toscane heeft ook een eigen ronde voor professionals, de Giro della Toscana, dit is een tweedaagse wegwedstrijd die elk jaar rond september wordt verreden. De ronde is ook al een keer door een Nederlander gewonnen, in 2014 door Pieter Weening. 


Elba: Mountainbike paradijs

Door de geringe hoogteverschillen is Elba goed per mountainbike te verkennen. Zowel de beginnende als de gevorderde fietser vindt er routes van zijn of haar gading.


Mountainbiken in Val d'Elsa en het Chianti gebied

Een mountainbiketocht op jouw niveau door het Toscaanse landschap of langs de Via Francigena. De mogelijkheden zijn eindeloos. Mail ons voor een geschikte accommodatie of check IBIKE voor routes en mountainbiketours.

Meer beleven in Italië

© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044