Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Monte Amiata: de levendige omgeving van een uitgedoofde vulkaan

De monte Amiata staat met één voet in de regio Siena en de andere voet in de regio Grosseto. Deze centrale ligging maakt het vandaag mogelijk de veelzijdigheid van deze ’bergvoeten’ ontdekken. We gaan al vroeg op pad met onze lokale gids!

Monte Amiata: de levendige omgeving van een uitgedoofde vulkaan

Santa Fiore: romantisch Toscane

We bezoeken het meest romantische dorpje van de Monte Amiata regio: Santa Fiore. Het is niet voor niets dat zelfs Dante het dorpje benoemd in het tweede deel van zijn Goddelijke komedie. En wie dacht dat de beste pecorino kaas uit Pienza kwam, think again! Volgens de lokale agrariërs komt de lekkerste pecorino toch echt Santa Fiore! Om dit alles te bewijzen krijgen we in een lokaal restaurantje allerlei ‘assagi’ (een mix van specialiteiten) voorgeschoteld. Bijzonder is het lokale gerecht ‘Pici cacio e pepe e pera picciòla.’ Pici is een speciale pasta soort uit de regio Siena. Hierdoor is een speciale peer uit de regio verwerkt, genaamd ‘Pera Picciòla’ (een kleine peer met lange steel). Bovenop de pasta is pecorino kaas met peper gestrooid. Een bijzonder contrast voor onze smaakpapillen.

Romantisch Toscane

Tannineuze wijnproeverij zuid Toscane

Wijnproeverij ToscaneWe hebben enkele lokale wijnen geproefd tijdens de lunch. Toch leren we pas echt de Monta Amiata wijnen waarderen tijdens een wijnproeverij in het Montecucco gebied. Door de vulkanische ondergrond zijn de verschillende ‘Montecucco’ wijnen bij wijnproducent ‘Montenero’ bijzonder kruidig en tannineus van smaak. 

 

 

Mercurio: Planeet, Romeinse god, Kwik..

Het gebied rond de Monte Amiata staat tevens bekend om zijn kwikmijnen. Deze mijnen waren lange tijd Met kids naar Toscanevan groot belang voor de lokale economie. Toen de mijnen in de jaren 70 moesten sluiten, heeft men op deze plekken andere werkgelegenheid gecreëerd, althans geprobeerd. De bloemkwekerijen zijn nooit een groot succes geworden en vele banen gingen verloren. Het mijnmuseum in Abbadia San Salvatore is een interessant uitje voor de hele familie. Hier worden de verschillende betekenissen van ‘Mercurius’ ontdekt, leuke proefjes met kwikzilver gedaan en in de ‘mijn’ neemt een authentiek treintje ons mee door de tijd. We komen langs alle tijdperken en zien zo hoe de werkmethodes door de jaren heen veranderden.

Gratis wellnessen in Toscane

Wat ons Nederlanders ook aanspreekt zijn de vele ‘gratis termen’ die dit gebied rijk is. De laatste eruptie van de vulkaan was meer dan 180.000 jaar geleden, maar er zijn nog veel geisers en heetwaterbronnen rond de vulkaanbasis. Bagno San Filippo is misschien wel de mooiste en ligt op enkele kilometers van de ‘Siena voet’. Op een frisse herfstdag als vandaag is het zwavelwater van ca. 40 graden genieten geblazen. De afzetting van het kalk heeft in de loop van de jaren een berg van kalk opgeleverd. Deze ‘versteende waterval’ wordt de Fosse genoemd en wordt door zijn bijzondere schoonheid veelvuldig gefotografeerd.

Wellness in Toscane

Sportieve vakantie zuid Toscane

De Monte Amiata staat in haar regio vooral bekend als wintersport gebied. Wil jij ook een typisch Toscaans wintersport gebied ver van het massatoerisme ontdekken? Lees dan verder in onze winterblog hoe wij deze wintersport bestemming in Italië alvast voor jullie ontdekt hebben.  De Monte Amiata is echter prachtig in alle jaargetijden. Zo is deze regio een echt hiking en mountainbike paradijs en zijn er maar liefst 215 km aan hike paden en 190 km aan mountainbike routes te ontdekken. Ook 'downhill', E-bike excursies en paardrijden zijn populaire sporten in dit gebied. Een tip voor de meivakantie en de herfstvakantie!

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044