Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Sardinie; van Nora naar Capo Malfatano

Zuid-Sardinie is een prima bestemming voor jouw vakantie op Sardinie! Bewonder de charme van een adembenemend landschap, combineer heerlijke vakantiedagen aan paradijselijke stranden met het ontdekken van historische bezienswaardigheden die getuigen van de oude oorsprong van dit eiland. Enkele van de mooiste plekken op het eiland liggen zeker in Zuid-Sardinie!

Sardinie; van Nora naar Capo Malfatano

Nora, illustere stad aan de Golf van Cagliari

We beginnen met Nora, zo’n 40 km onder Cagliari gelegen, aan de Golf van Cagliari. Nora heeft niet alleen een prachtig strand maar heeft daarnaast nog een bijzondere aantrekkingskracht. Het zou namelijk de eerste en dus de oudste stad van Sardinie zijn. De archeologische overblijfselen van een illustere stad, eerst Fenicisch, dan Carthaags en ten slotte Romeins zijn bewaard gebleven. De stichting van de stad in het Fenicische tijdperk wordt bewezen door de ontdekking van een reeks bouwwerken en archeologische vondsten die dateren uit de zevende eeuw voor Christus. Bovendien is er de beroemde ‘stele di Nora’, die bewaard wordt in het Archeologisch Museum van Cagliari. 

Deze zogenaamde ‘stele di Nora’, is een hardstenen blok (in pietra) waarop een inscriptie is gegraveerd. De meeste geleerden denken dat deze inscriptie letters zijn uit het Fenicische alfabet en dat er ook de naam SHRDN oftewel "Sardegna" in voorkomt. Het blok werd gevonden in 1773 in een muur bij Pula, afkomstig van de oude stad Nora. Nora was een bloeiende stad, een strategisch punt voor handelsverkeer met het Oosten en is daarom verschillende keren overheersd geweest. Gebouwen die ooit zijn neergezet en die dateren uit de Punische periode zijn o.a de tempel van Tanit, de Carthaagse godin van de vruchtbaarheid; de Tophet, een oude necropolis; het heilige gebied van de Coltellazzo en die van Sa Punta en su Coloru (het topje van de slang) en de tempel van Euscalapio, de god van de genezing. Nora bereikte zijn hoogtepunt in ontwikkeling in de Romeinse tijd. De stad breidde zich uit en er zijn veel gebouwen die dateren uit deze periode. 


 

Je kunt in Nora o.a. de resten van de Romeinse tempel, de centrale baden en de kleine baden met nog goed bewaard gebleven mozaiek vloeren, de aquaducten, het forum en het theater bewonderen. Deze kunnen zeker op de lijst met Sardinie bezienswaardigheden. 

In de zomer vindt in Nora een bijzonder open lucht muziekevenement plaats: “La notte dei poeti” oftewel “de nacht van de dichters”.  Alle informatie en tickets voor dit evenement kunnen worden gekocht bij het VVV-kantoor van de gemeente Pula waartoe Nora behoort.
 

We raden aan om de avond in Pula voort te zetten, slenter door de smalle straatjes, langs de winkels in het centrum die tot laat in de avond open zijn in de zomer en proef in de restaurants op het plein uitstekende traditionele Sardijnse visgerechten.
 

Chia beach, een van de mooiste plekken Sardinie 

Vanuit Pula is het gemakkelijk om naar de zuidkust te gaan door de SS 195 te nemen die leidt langs prachtige stranden en baaien die beroemd zijn om de kristalheldere zee. Als eerste noemen we zeker het Torre di Chia strand, aan de voet van een kleine heuvel met daarop de Torre di Chia, een oude wachttoren van waaruit je het omringende landschap kunt bewonderen. Je kunt de toren via een smal voetpad omhoog bereiken. Ook een bezoek waard is het Sa Colonia strand wat meer naar het westen en de kleine baai van het Su Portu strand, enkele honderden meters naar het oosten. Liefhebbers van surfen kunnen hier eventueel de kampioenschappen bijwonen die jaarlijks in april en juni plaatsvinden. De zogenaamde Chia Classic wedstrijden voor windsurfen en kitesurfen. Hou je meer van hardlopen dan kun je meedoen aan de Chia Laguna Halve Marathon (er zijn verschillende afstanden) op 29 april of een dag eerder op 28 april, de Chia Sardinia Triathlon! Verderop langs de kust kom je langs het strand van Cala Cipolla, ondergedompeld in het groen van de Middellandse Zee en langs het strand van Su Giudeu.

 

Hoge zandduinen, fijne zandstranden

Om bijzondere hoge zandduinen tot wel 20 m te bewonderen, moet je naar de kruising van Capo Spartivento en volg je de borden naar het strand van Campana Dune. Het strand beschikt over heel fijn, wit zand, heeft veel faciliteiten en is ook rolstoel toegankelijk. Een laatste duik in zee als slot van je route langs de kristalheldere zuidkust van Sardinie kun je nemen bij de spectaculaire en beroemde stranden van Tuerredda, Piscinnì en Capo Malfatano, die samen met de stranden van Porto Tramatzu, Cala Zafferano en de duinen (Is Arenas Biancas) van Porto Pino, behoren tot het betoverende gebied van Teulada. De route wordt hier de Costa del Sud genoemd. Het zijn stranden met fijn zand met transparante en lage kustgebieden die ook zeer geschikt zijn voor kinderen.

Als je het eenmaal hebt ontdekt, zul je met moeite afscheid nemen van deze fantastische, paradijselijke kuststrook in Zuid-Sardinie!


Bekijk onze vakantiewoningen in Zuid-Sardinie. Wil je meer weten over mooiste plekken op Sardinie en de vakantiemogelijkheden die Tritt je kan bieden? mail ons op sardinie@tritt.nl 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044