Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Pasqua perfetta: Pasen in Italië

In normale tijden is Pasen een prima tijd om een bezoek te brengen aan Italië. Iedere stad en streek heeft namelijk zijn eigen paastradities, die leuk zijn om mee te beleven. In ons blog vertellen we over een aantal Italiaanse gebruiken en tradities tijdens Pasen en geven we een recept om zelf een Colomba di Pasqua taart te maken.

Pasqua perfetta: Pasen in Italië

Zoals bekend gelden in Italie stricte maatregelen m.b.t. het Covid-19 virus. Tradities en events zoals onderstaand beschreven zijn dit jaar uiteraard afgelast. 
 

Op pad met Pasen 

Een Italiaans gezegde luidt Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi (Kerstmis met je familie, Pasen met wie wil). Geen normale paasdagen voor de Italianen momenteel, in verband met de Covid-19 maatregelen. Maar in goede tijden gaan ze er graag op uit met vrienden om samen uitgebreid te lunchen tijdens Pasen. Picknicks en barbecues zijn eerder regel dan uitzondering, vaak staat lamsvlees dan op het menu. 

Lunissanti

In Castelsardo (op Sardinië, provincie Sassari) vindt elk jaar een week voor Pasen de paasprocessie Lunissanti plaats. Gemaskerde mannen in witte gewaden trekken door de straten en zingen traditionele liederen. ‘s Avonds wordt dit herhaald en dragen de mannen fakkels, waardoor het geheel iets magisch krijgt. Lees meer over Pasen op Sardinië in ons blog.       

 


Stilte

Op geen enkel moment in het jaar zijn de Italiaanse dorpen en steden zo stil als tussen Goede Vrijdag en paaszondag. De kerkklokken in het gehele land luiden op deze dagen namelijk niet. Dit, om het lijden van Jezus Christus te symboliseren.

Lo scoppio del carro

Het belangrijkste paasevenement in Florence is zonder twijfel Lo scoppio del carro, (de explosie van de kar). Na de dienst in de Dom arriveert een versierde wagen op het dom plein. Exact om twaalf uur steekt de bisschop deze in brand met behulp van een duif, waarna een kleurrijk vuur ontstaat. Heeft de duif moeite om het vuur te ontsteken, dan voorspelt dat een slechte oogst. Lees hier meer over de traditie van Lo Scoppio del carro. 

Zoet, zoeter, zoetst

De Italianen staan bekend als echte zoetekauwen en dus is het niet verwonderlijk dat ze ook tijdens Pasen enkele zeer zoete specialiteiten serveren. La Colomba is de bekendste zoethouder: de paasversie van de Panettone die tijdens Kerstmis wordt gegeten. Ook heel goed zelf te maken. Heb je geen bakvorm in de vorm van een duif, dan kun je ook een gewone vierkante bakvorm gebruiken. 

Paasrecept Colomba di Pasqua 

De Colomba di Pasqua symboliseert de opstand van Christus en de komst van de vrede. De vorm ervan is een kruising tussen een duif en een kruis. Hier volgt het recept om deze specialiteit zelf te maken. Het is niet een heel moeilijk recept maar je moet er beslist tijd voor uit trekken om het deeg naar behoren te laten rijzen. Geen haastklus dus maar het resultaat is zeker alle moeite waard!

 


Wat heb je nodig:

Voor het basisdeeg

 • 500 gram bloem
 • 300 gram suiker
 • 4 eieren
 • 160 gram boter
 • 25 gram biergist 
 • 100 gram gekonfijte sinaasappels of bijv. (gewelde) rozijnen naar smaak
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • geraspte schil van 1 sinaasappel en 1 citroen
 • lauw water of melk ( 1 glaasje)

Voor de suikerstroop (optioneel)

 • 1 eidooier
 • 1 eetlepel suiker
 • amandelmeel
 • amandelen
 • anijshagel optioneel 

Hoe maak je het:

Los de gist op in een beetje lauw water of warme melk en voeg 120-140 gram bloem toe. Meng dit goed en vorm een bal. Laat deze een uur rijzen op een warme plaats tot deze twee keer zo groot is geworden.

Voeg de helft van de suiker, twee eidooiers en de rest van het lauwe water of melk toe. Voeg dan ongeveer 150 gram bloem toe en meng dit tot een compact deeg. Het is aan te raden een mixer te gebruiken. Laat het deeg hierna een tot twee uur staan op een warme plaats totdat het twee keer zo groot is geworden.

Voeg de rest van de bloem, de suiker en de eierdooiers toe. Kneed dit goed door en voeg ondertussen een snufje zout en 100 gram boter toe (zacht en in kleine stukjes). Leg het deeg, zodra het goed gemengd is, in een kom. Dek deze af met een theedoek en laat rijzen gedurende 12 uur.

Voeg de gekonfijte vruchten of andere toevoegingen naar keuze, een eidooier, de geraspte sinaasappel- en citroenschil, vanillesuiker en 60 gram zachte boter toe. Maak er een luchtig deeg van.

Doe het mengsel in een mal (te vinden in Italiaanse supermarkten in de periode voorafgaand aan Pasen of een naar keuze) en laat het rijzen tot dubbel volume.

Klop een eiwit met een eetlepel suiker. Dit moet niet helemaal stijf geklopt worden. Voeg vervolgens het amandelmeel toe en meng tot een schuimig geheel. Bestrijk de duif rijkelijk met het mengsel, leg er vervolgens wat amandelen verspreid op en bestrooi met wat witte anijshagel. .

Bak de "duif" in 50 minuten gaar in een op 170 graden voorverwarmde oven.

 

Meer over wijn en gastronomie in Toscane vindt u op onze Beleef Toscane pagina's. 

Buona Pasqua!

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044