Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Sardinië bezienswaardigheden, de vreugdevuren van Sant Antonio Abate

Op 16 en 17 januari a.s. wordt op Sardinië een van de oudste en meest populaire feesten van het eiland gevierd:  I Fuochi di Sant'Antonio Abate. Vreugdevuren ter ere van Sant' Antonio Abate.

Sardinië bezienswaardigheden, de vreugdevuren van Sant Antonio Abate

Bijna overal op Sardinië, worden op deze dagen geschiedenis en mythen, zowel geestelijk als werelds, samen gemengd tot een uniek evenement. I fuochi di Sant' Antonio Abate behoren tot de bijzondere Sardinië bezienswaardigheden.  

De heilige Sant Antonio

Sant Antonio komt oorspronkelijk uit Egypte, waar hij werd geboren als zoon van rijke christelijke boeren. Hij heeft op gegeven moment zijn bezittingen weggegeven aan de armen en is gaan leven als kluizenaar. Sant Antonio wordt ook gezien als beschermheilige van huisdieren en vaak afgebeeld in gezelschap van een varken en andere (boerderij)dieren. De legende vertelt dat om Sardinië te redden van de ijstijd de heilige Antonio afdaalde in de hel slechts gewapend met een kruisstaf om een vuurvonk te stelen en naar de mensen te brengen.  Een duidelijke verwijzing naar de mythe van Prometheus en naar de heidense wortels als ook naar de voornaamste elementen van verering, zon en vuur. Allebei bieden ze immers warmte en licht en kunnen de duisternis afwenden.
 

Vreugdevuren - I Fuochi 

Het ritueel van het vreugdevuur wordt door de gehele gemeenschap met toewijding en passie in stand gehouden. In de week voorafgaande aan de festiviteiten verzamelen de mensen, vooral de jeugd, een enorme grote hoeveelheid boomstammen en takken, afkomstig uit de mediterrane bossen om daarmee een groot vuur te kunnen ontsteken in het centrum van het dorp of de stad. Op de dag van het feest wordt er eerst een mis opgedragen ter ere van Sant Antonio. Daarna worden er in processie 3 rondjes ter reiniging gelopen rondom de vuurstapel. Door middel van gebeden wordt al het kwaad verdreven en hoopt men op een beter Nieuw Jaar. Na de mis wordt er vaak brood, passend bij deze traditie,  uitgedeeld aan alle gelovigen. Dit is zoals het in veel plaatsen gebeurt.

Spectaculaire Sardinië bezienswaardigheden 

Echter vooral in Barbagia, een streek die zich vooral uitstrekt over de provincie Nuoro, in het hart van Sardinië, zijn de festiviteiten spectaculair.  Daar wordt op de dag van het feest van Sant Antonio ook het begin van het Carnaval gevierd en verschijnen dorpsbewoners voor de eerste keer in het jaar met hun traditionele maskers. Elke plaats heeft er zo zijn eigen maskers, die allemaal hun eigen betekenis hebben.  De maskers en bijpassende kleding zijn vaak ambachtelijk gemaakt van hout, leer, schapen- en koeien huiden. In het plaatsje Mamoiada begint de dans van Mamuthones onder leiding van Issohadores, in Ottana komen voor het eerst de maskers van Sos Merdules naar buiten en grouperen zich rondom het vuur; in Orani zien we de maskers van Sos Bundos, in Samugheo (Prv. Oristano) die van Mamutzone, s’ Urtzu, s’ Omadore en Traga Cortgius en in Orotelli tenslotte die van Sos Maimones.

De vreugdevuren van Sant Antonio Abate - een niet te missen evenement

Het is er gezellig, er zijn heerlijke Sardijnse en Italiaanse zoetigheden en snacks en er is goede wijn! Sardijnen zijn gastvrij en dat is tijdens dit festival te zien. s’ Avonds worden er in de straten Sardijnse dansen uitgevoerd en de kans is groot dat je met een zwart gezicht naar huis keert want de lokale bevolking strooit met roet! Een feest om mee te maken voor jong en oud!

Sardinië en Sardinië bezienswaardigheden zelf meemaken? Bekijk onze collectie villa's, residenties, agriturismo's en sfeerhotels en/of mail ons voor meer informatie en advies. 

Interesse in Sardijnse cultuur, lees dan ook de volgende blogs:

Cavalcata Sarda: het Sardische volksfestival (Sassari) Cavalcata Sarda, het Sardische volksfestival 

Magisch Spektakel in Cagliari - Festa di Sant' Efisio Festa di Sant Efisio in Cagliari 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044