Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Vakantie in Florence

In Florence is de grootste erfenis van Michelangelo te vinden. Maar de stad en de rest van de gelijknamige provincie zijn om veel meer redenen het bezoeken meer dan waard tijdens je Toscane vakantie!

Vakantie in Florence

Een verblijf in één groot openluchtmuseum. Zo zou je je vakantie in Florence, Toscane kunnen omschrijven. 

Ontdek Florence met Tritt.nl

Behalve kunst bewonderen is er veel meer te doen en te beleven tijdens een vakantie In Florence. Hieronder een uitgebreide impressie van hetgeen je te wachten staat in en rond deze bijzondere Italiaanse stad.

  

Florence: een stukje geschiedenis 

Tijdens een vakantie in Florence zul je ongetwijfeld kennis gaan maken met de lange historie van de stad. Hieronder volgt een kleine terugblik op de geschiedenis van de stad.

Florentina

Florence is gesticht door Julius Caesar in 59 voor Christus. Het was in die tijd een nederzetting voor Romeinse soldaten met de naam Florentia. Het rechthoekige stratenplan van de stad verraadt nog altijd haar oorsprong: die van een militair Romeins kamp. 

Commercieel centrum

Omdat de stad aan de hoofdroute tussen Rome en het noorden lag werd het al snel een commercieel centrum. Rond het jaar 1000 werd Florence de hoofdstad van Toscane. De stad werd lange tijd bestuurd door het bankiersgeslacht de Medici. Mede dankzij hen versterkte de stad zijn functie als financieel centrum. De plaatselijke munt fiorino d’oro (Gouden florijn) leende dan ook zijn naam aan diverse munten, waaronder de Nederlandse gulden.

Hoofdstad

Toen de laatste Medici telg stierf, viel de stad in handen van de Habsburgers. Zij wisselden stuivertje met de Fransen bij het regeren van de stad. In 1859 kwam Florence weer in Italiaanse handen. Tussen 1865 en 1871 was het zelfs de hoofdstad van het land, dat nog niet helemaal herenigd was. Zodra ook Rome onderdeel uitmaakte van het Italiaanse koninkrijk, nam die stad deze functie. 

Een vakantie in Florence

Florence is een bijzonder veelzijdige vakantiebestemming. Er zijn veel hoogtepunten te bezoeken tijdens een vakantie in Florence en omgeving. We lichten er een aantal uit. 

Kijk hier alvast naar een film van ca. 11 min. over Florence om in de sfeer te komen.

Natuur en cultuur 

Het mooiste stukje natuur in de buurt van de stad Florence is zonder twijfel het bos van Vallombrosa. Het ligt op de hellingen van de Pratomagno en heeft een overvloed aan zoetwaterbronnen. Vroeger omvatte het bos ook een kunstmatig meer, maar dat is inmiddels verdwenen. Het bos is niet alleen van belang vanwege zijn omvang, maar ook vanwege zijn historie en zijn diversiteit aan vegetatie.

Voordat de mens het bos ging cultiveren was het voornamelijk samengesteld uit hardhout zoals beuken en eiken. Het waren de monniken die begonnen met de kunstmatige kweek van de zilverspar. Zo ontstond de beroemdste spar van de Toscaanse Apennijnen. Vanaf 1866 begon een intensieve herbebossing en modernisering van het wegennet. De oude kastanjebomen werden geleidelijk aan vervangen door dennenbos en talloze exotische soorten.           

Vallombrosa was en is nog steeds een belangrijk centrum voor natuuronderwijs: het waren opnieuw de monniken die in de vroege negentiende eeuw de eerste regels voor goed bosonderhoud doceerden. In 1869 werd dan ook in de abdij van Vallombrosa de Forest School gesticht, waar hij bleef tot 1912. Daarna veranderde de naam in Forestry Institute en verhuisde het naar Florence. In 1936 werd het onderdeel van de Faculteit van Landbouw van de Universiteit van Florence. 


Vallombrosa

De stad Castelfiorentino ligt vlakbij het kruispunt tussen de Via Francigena en de Via Volterrana. In 1260, na de slag bij Monteaperti, werd hier de vrede ondertekend tussen Florence en Siena. Sindsdien is deze stad van groot belang geweest vanuit politiek, economisch en artistiek oogpunt. Dit komt vooornamelijk door de centrale ligging van Castelfiorentino op het grensgebied van Florence, Pisa en Siena. Volgens de volkstraditie heeft een jongen, genaamd Membrino, de stad gered van de ondergang in de 16e eeuw. Hij staat met zijn paard afgebeeld op de klok van het gemeentehuis.

Een andere charmante stad in de provincie Florence is Certaldo. In het gebied van Certaldo zijn sporen te vinden van de Etrusken. In 1164 droeg keizer Federico Barbarosso de stad over aan de graven Alberti uit Prato, die zich vestigden in het huidige Palazzo Pretorio. Van 1313 tot 1375 woonde de familie van de dichter en schrijver Giovanni Boccaccio in dit stadje. Jaarlijks vindt hier het Mercantia internationaal straattheaterfestival plaats. Dit festival wordt gehouden in de 3e week van juli. Certaldo is overigens ook bekend vanwege de Certaldo ui. Zie ook verder in deze tekst. 


Certaldo - Foto: Visittuscany
De eerste bewoners van het gebied van Empoli waren de Etrusken en later de Romeinen. In het historisch centrum zijn nog resten te vinden uit de Romeinse tijd. Een voorbeeld hiervan is de fontein met het bronzen beeld van de drie waternimfen op het plein Piazza Farinata degli Uberti. 

Het plaatsje Limite ligt langs de rivier de Arno. Hoogstwaarschijnlijk bestond er hier ten tijde van de Etrusken al een haven. De scheepvaart was belangrijk voor het dorp en de schippers uit het dorp stonden bekend om hun vakbekwaamheid voor het transport van goederen. In 1861 ontstond er dan ook de eerste roeivereniging van Italië en deze behaalt vandaag de dag nog steeds successen. Twee keer per jaar wordt er een dorpsfeest georganiseerd met als hoofdthema de roeiwedstrijden tussen de verschillende wijken: Palio di San Lorenzo op de 3e zondag van juli en het Palio con la Montata op de 3e zondag van september.

In het gebied van de gemeente Montaione zijn sporen van Necropoli (graftombes) van de Etrusken en steenbakkerijen van Romeinen te vinden in Poggio all'Aglione, Bellafonte, Iano en Castelfalfi. Sinds 1257 is Montaione officieel een gemeente. Vanaf deze periode was het glaswerk een belangrijke inkomstenbron voor Montaione. Aan het begin van het industriële tijdperk werd deze activiteit verplaatst naar Empoli. 
 
Montelupo ligt tussen het Montalbano gebergte en de rivier de Arno en was vroeger een belangrijk wegenpunt voor de verbinding tussen Florence, de Appenijnen en de Tirreense kust. De ligging langs een antieke Romeinse weg die Florence met Pisa verbond en de aanwezigheid van waterwegen leidden tot de ontwikkeling van verschillende ambachtelijke activiteiten, waaronder keramiek. Elk jaar in juni wordt in Montelupo het Festa Internazionale della Ceramica (internationale feest van de keramiek) georganiseerd.

Tenslotte Vinci, dit plaatsje ligt aan de voet van de berg Montalbano in een groen heuvellandschap tussen wijn- en olijfgaarden. De antieke burcht dateert uit de Middeleeuwen en was in het bezit van de Conti Guidi tot 1254 en werd toen overgedragen aan de Florentijnen. Op 15 april 1452 werd Leonardo da Vinci niet in Vinci maar in het nabij gelegen dorpje Anchiano geboren. Zijn kinderjaren bracht Leonardo door in Vinci.  Maak op een interactieve manier kennis met het genie Leonardo da Vinci


Anchiano, geboortehuis Leonardo da Vinci    

Culinaire wetenswaardigheden 

Diverse steden rondom Florence staan bekend om een bijzondere culinaire specialiteit. Voor Certaldo zijn dat twee soorten uien: de "Vernina", een rode ui met een sterke smaak en de "statina", lichtpaars van kleur met een relatief zoete smaak. De laatste is alleen te koop bij plaatselijke producenten. Empoli is samen met Certaldo de stad van de artisjok. Deze artisjok is diepgroen met paarse blaadjes en heeft een zachte, zoet-bittere smaak. Deze artisjok is verkrijgbaar van april tot juni en rond die tijd in diverse gerechten terug te vinden. Montaione is samen met Montespertoli de stad van het brood: 'la città del pane'. Het typische Toscaanse brood is zoutloos. De reden hiervoor ligt in de gevechten tussen Pisa en Florence in de 12e eeuw. De maritieme republiek blokkeerde destijds de zouthandel naar het binnenland. Sindsdien bakte men het brood zonder zout en deze traditie wordt tegenwoordig nog steeds gehandhaafd. Wil je brood met zout in de bakkerswinkel, vraag er dan expliciet naar. 

Wandelen en fietsen 

De provincie Florence kent een zeer diverse natuur: van heuvellandschap tot moeras en van olijfgaarden tot bos. Mogelijkheden te over dus voor wandelaars van ieder niveau. Elders op onze site tref je een aantal wandelroutes in de provincie Florence beschreven (hier en hier). Vanaf Florence is het ook mogelijk om een dagwandeling te maken richting het bos van Vallombrosa. De route loopt via Vallina en Pontassieve zo het bos is. Je kunt zelf bepalen hoe groot de ronde is die je door het bos maakt. Via Reggello en Bagno a Ripoli loop je vervolgens weer terug richting de stad. Trek aardig wat tijd uit voor deze route: hij beslaat bijna 90 kilometer. Bekijk onze wandelbestemmingen: Wandelen in Florence 

Voor fietsliefhebbers zijn er rondom Florence diverse opties te vinden, voor zowel sportfietsers als recreatieve fietsers. Denk bijvoorbeeld aan een tocht door de Chiantistreek, een van de meest favoriete fietsgebieden van velen of een rondje langs de meren. De routes van de strade bianche bieden ook uitdaging voor de sportfietsers. Maar ook de diverse kastelen in het gebied bieden een goed uitgangspunt voor een fietstocht. Een mooie route (met onderweg verschillende bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn) loopt bijvoorbeeld vanaf Florence, via Tavarnelle Val di Pesa en het klooster van Badia a Passignano, Panzano in Chianti, Volpaia, met de historische wijnkelders in het Kasteel van Volpaio, Siena, Gaiole in Chianti en het kasteel van Brolio, het kasteel van Albola, Greve in Chianti en terug naar Florence. Zin in iets anders, boek dan een vintage bike tour door Florence, met als beloning een heerlijke gelato!


Castello di Brolio - foto Visittuscany

Bekijk onze fietsbestemmingen: Fietsen en mountainbiken in Toscane 

Wellness in Florence

Hou je van kuren en wellness, dan kun je ook in Florence een mooie bestemming vinden. Sinds 1977 mag Gambassi zich Gambassi Terme noemen omdat het stadje officieel erkend is als kuuroord. Dit vanwege zijn thermale water. Het gebied van Gambassi werd al bewoond ten tijde van de Etrusken en de Romeinen. Er zijn verschillende thermen te vinden in Gambassi.

Florence, de stad 

De stad Florence heeft de bezoeker erg veel te bieden op het gebied van cultuur, natuur en evenementen. Onderstaand een kleine selectie uit het enorme aanbod.

De Ponte Vecchio is zonder twijfel de bekendste brug van Florence en een van de trekpleisters. Op de brug zijn tal van winkeltjes te vinden die voornamelijk sieraden verkopen. De huidige brug is de tweede brug die op deze plek gebouwd werd: de eerste is in 1333 volledig verwoest door een overstroming, waarna in 1345 de huidige brug is gebouwd.

Niet ver van de Ponte Vecchio ligt het Piazza della Signoria, waaraan het Palazzo Vecchio, de Galleria degli Uffizi (met bekende werken van o.a. Michelangelo), het ruiterstandbeeld en de Neptunusfontein liggen. Met recht het culturele middelpunt van Florence te noemen dus. Bewonder Michelangelo's David-sculptuur en andere meesterwerken uit de Renaissance zonder uren te wachten om binnen te komen.

De Bobolituinen zijn een waar hoogtepunt voor liefhebbers van strak aangelegde tuinen. Ze bevinden zich achter Palazzo Pitti, een paleis dat ooit toebehoorde aan de rijke familie de ’Medici. Naast diverse boomsoorten en struikgewassen zijn er vele beelden en fonteinen te bewonderen in de tuin. Ontdek de Bobolituinen in combinatie met een bezoek aan Palazzo Pitti.


Boboli tuinen 

Het is regelmatig feest in de stad. Het Festa di San Giovanni, de feestdag van de heilige San Giovanni (Johannes de Doper) wordt elk jaar op 24 juni groots gevierd in Florence. Overal in de stad wordt er gefeest, gedanst en gegeten. Er zijn tal van activiteiten en inwoners gaan gekleed in historische kostuums. De dag wordt afgesloten met groot vuurwerk. Juni is ook een prima maand voor een vakantie of stedentrip naar Florence. Het belangrijkste paasevenement in Florence is zonder twijfel Lo scoppio del carro - (de explosie van de kar). Na de dienst in de Dom arriveert een versierde wagen op het domplein. Precies om twaalf uur steekt de bisschop deze in brand met behulp van een duif, waarna een kleurrijk vuur ontstaat. Heeft de duif moeite om het vuur te ontsteken, dan voorspelt dat een slechte oogst. 

In Florence kun je ook prima shoppenDe stad van Dante, Boccacio en Leonardo da Vinci is klein en overzichtelijk. Oud en nieuw gaan hier uitstekend samen. Firenze is namelijk een echte winkelstad. Souvenirwinkeltjes grenzen hier aan boutiques van de grote Italiaanse merken. Ga zeker kijken in de Via de Tornabuoni, oftewel de PC Hooft van Florence. Of neem een kijkje bij de apotheek van Santa Maria Novella voor heerlijke zeepjes, lotions of Eau de Colognes, in een bijzondere ambiance. 

Bekijk hier onze tips voor excursies en dagtrips in Florence! 

Ontdek Florence met Tritt.nl

De regio's van Italië

© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044