Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Proef de herfst in Toscane!

De blaadjes zijn definitief gevallen, de natuur kleurt geel, rood en oranje, Herfst! Ondanks de aangename temperaturen die we nog lang af en toe hebben gehad, moeten we er toch echt aan geloven, het is echt Herfst en volgens de meteorologen komt nu ook de Winter eraan!

Proef de herfst in Toscane!

De herfst en winter zorgen ook altijd weer voor verandering van smaak in de keuken; tijd voor rijke soepen, stevige maaltijden en winterse groenten. Bij ons misschien trend om zoveel mogelijk ‘vers van het seizoen’ te koken, in Toscane gewoon al eeuwenlange, diepgewortelde traditie….

In Toscane brengt elk seizoen weer andere gerechten op tafel met typische ingrediënten. Deze periode tot aan december staat in het teken van olijvenoogst, druiven en de nieuwe wijnen (vino novello), pompoen, paddenstoelen en kastanjes. Daarom zetten we in dit blog drie Herfst recepten van Toscaanse foodbloggers, op een rijtje. Ter informatie, ter inspiratie maar natuurlijk ook gewoon omdat het lekker is en hoort bij koudere tijden.

Giulia Scarpaleggia is een fulltime foodblogger op haar eigen blog Juls’kitchen. Ook ontwikkelt ze recepten en schrijft ze voor magazines en geeft Toscaanse kookcursussen aan buitenlanders en Italianen. Eerder dit jaar kwam de Nederlandse vertaling uit van haar boek I Love Toscana – i colori, il gusto e i sapore. In 2013 werd Giulia uitgeroepen tot beste foodblogger van Italië. Giulia woont in Toscane, ergens tussen Siena en Florence. Van haar blog een recept voor risotto ai funghi porcini, een familierecept van haar oma. 

Benodigheden:

1,5l water
1 boeketje verse kruiden (salie, rozemarijn, tijm)
Zout
500 gram paddenstoelen gemengd
2 teentjes knoflook
1 (witte) ui (vrij scherp anders gele ui)
400 gram risotto rijst (Carnaroli of Arborio)
Geraspte Parmezaanse kaas
Verse peterselie

Bereidingswijze:

Maak een ‘bouillon’ om de rijst te koken; kook hiervoor het water met een flinke snuf zout en het boeketje kruiden, ca. 5 minuten laten koken. Zeef het water en zet apart. Maak de paddenstoelen schoon en snij ze in grove stukken. Verwarm 2 eetlepels olijfolie en fruit hierin twee teentjes knoflook; voeg de paddenstoelen toe als de knoflook begint te verkleuren. Bak de paddenstoelen gedurende ongeveer 10 minuten tot ze zacht zijn en het water wat uit de paddenstoelen komt is verdampt. Breng op smaak met wat zout en zet apart.

Doe in een grote pan een paar eetlepels olijfolie en bak de in hele dunne ringen gesneden uien kort op laag vuur tot ze zacht zijn (niet bruin), doe hier de rijst bij en verwarm al roerende tot de korrels glazig zijn. Giet een paar flinke lepels bouillon bij de rijst en roer (met een pollepel) tot de bouillon is opgenomen. Voeg telkens al roerende nieuwe kruidenbouillon toe als de vorige volledig is opgenomen. Dit duurt ongeveer 15 a 20 minuten. Voeg nu de paddenstoelen toe en roer goed door totdat alle smaken zijn gemixed. Kook nog ca. 5 minuten, voeg nog wat bouillon toe indien nodig.  Zodra de rijst beetgaar is, verwijder deze dan van het vuur, voeg een paar eetlepels geraspte Parmezaanse kaas toe en roer door de rijst. Serveer met de gehakte verse peterselie.

De roots van Elisa Scarton Detti liggen in Zuid-Italië maar zelf is ze geboren en getogen in Australië. Nadat ze in 2007 naar Toscane was gekomen om een jaartje als juf Engelse les te geven, werd ze verliefd en is sindsdien gebleven. Ze woont in de Maremmain het zuidelijke gedeelte van Toscane. Op haar website en blog deelt ze allerlei wetenswaardigheden over de door haar zo geliefde Maremma. De Maremma is een prachtige nog vrij ongerepte streek in Toscane, u vindt er pittoreske dorpjes, vele resten van de Etruskische beschaving, mooie tradities en een heerlijke keuken. Ook zij deelt op haar blog een familierecept, een brood gemaakt van kastanje meel.  De Monte Amiata is een belangrijke leverancier van deze noten. Kastanje meel is glutenvrij en wordt veel gebruikt voor het maken van koekjes, cake en brood. Het heeft een vrij dichte structuur en moet goed gekneed worden, het rijzen kan soms wat moeite geven, daarom wordt het voor brood vaak gemengd met tarwemeel. Het brood heeft een heerlijke rijke smaak en gaat goed samen met kaas, prosciutto of soep.

Benodigdheden:

670 gram tarwebloem
140 gram kastanje meel
50 gram gedroogde kastanjes, fijngehakt
50 gram verse gist
420 ml water
1 eetlepel zout

Bereidingswijze:

Los de gist op in een liter warm water (± 25°C), voeg een eetlepel bloem toe en laat ongeveer 20 minuten weken. Meng op een werkblad of in een grote kom de bloem en het meel, zout en de gehakte kastanjes en voeg het gistmengsel toe. Kneed gedurende ca. 10 minuten het deeg goed door tot het een elastisch deeg is wat niet meer aan de vingers kleeft, indien nodig wat extra eetlepels water toevoegen.

Bestuif een kom met wat bloem en leg hierin het deeg, dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plek 2 uur rijzen. Als het deeg is verdubbeld in grootte, kneed dan nog even licht door en verdeel het in 2 stukken. Plaats in een broodbakvorm of cakevorm, dek weer af en laat nog  30 minuten rijzen. Bak de broden 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C, laat daarna afkoelen op een rooster.

Serena Angelini heeft Economie gestudeerd en is ook in dat vakgebied werkzaam. Haar spaarzame vrije tijd vult ze graag met haar 2 passies koken en schrijven. Dit doet ze op haar eigen blog Pici e Castagne wat zoveel betekent als pasta (Pici is een pastasoort, lees hier meer) en kastanjes. Serena woont ergens tussen Rome en Toscane. Haar vader is een echte Toscaan, geboren in Piancastagnaio.  

Serena deelt op haar blog gebeurtenissen uit haar dagelijkse leven, tradities uit haar familie en familierecepten van haar grootouders. Haar recepten begeleidt ze met mooie foto’s. Haar recept van een (zoete) pompoentaart is een mooi alternatief voor de traditionele appeltaart. 

Benodigdheden:                            

170 gram meel
1 eetlepel bruine suiker
80 gram boter
1 eierdooier
3-4 eetlepels water
250 gram (kook)room
75 gram bruine suiker
2 eieren
500 gram pompoenpuree*
Kaneel
Zout
Pompoenpitten

*schil een pompoen en snij in blokjes, koken met wat zout en een beetje water en vervolgens pureren.

Bereidingswijze:

Meng de bloem met de suiker. Kneed hier vervolgens de boter door. Klop de eierdooier los met het koude water en roer door het deegmengsel. Wikkel het deeg in plastic folie en bewaar in de koelkast voor ongeveer 1 uur. Rol het deeg uit en bekleed er een taartvorm mee. Zet opnieuw 1 uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak intussen de vulling. Klop hiervoor de room met de eieren. Voeg de pompoenpuree, een snufje kaneelpoeder, een snufje zout en de bruine suiker toe. Giet de vulling in de taartvorm(platte plaatvorm) en bak gedurende 30 minuten.

Rooster intussen de pompoenpitten in de oven gedurende een paar minuten. Haal de taart uit de oven en bestrooi direct met de geroosterde pompoenpitten.

De blogs van genoemde dames staan vol met mooie recepten uit de Toscaanse keuken. Zin in al dat Toscaanse lekkers maar even niet zelf koken? Tritt heeft een aantal leuke locaties waar graag voor u wordt gekookt. Kijk bijvoorbeeld bij Agriturismo Tonnaia in Lari. Een locatie waar u gastronomisch genieten kunt combineren met leuke uitstapjes naar bekende kunststeden. 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044