Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Cin cin! WineTown 17&18 mei: tweedaags wijnfestival in Florence

Chianti, Brunello di Montalcino, Lambrusco. Stuk voor stuk bekende Italiaanse wijnen, die ondanks hun diversiteit een ding gemeen hebben: ze worden allemaal gemaakt van de sangiovesedruif. Dit is een van de oudste Italiaanse druivensoorten en hij vindt zijn oorsprong in Toscane. Niet verwonderlijk dus dat de druif centraal staat tijdens een tweedaags wijnfestival in Florence: WineTown.

Cin cin! WineTown 17&18 mei: tweedaags wijnfestival in Florence

WineTown is een mix van wijn, concerten en uitvoeringen. Dat alles met als decor twaalf historische gebouwen in het centrum van Florence, die voor de gelegenheid deels een andere functie krijgen. Gedurende twee dagen vinden hier namelijk allerlei activiteiten plaats die geheel in het teken staan van gastronomie en cultuur. Een jazzconcert in het Palazzo Pitti of een streekmaaltijd op straat: de mogelijkheden zijn uiterst divers en bieden voor ieder wat wils. 

In tegenstelling tot voorgaande jaren vindt het festival dit jaar in mei plaats en niet in september. Dit om ook de producenten die in de oogstmaand september hun hoogseizoen kennen de gelegenheid te geven aanwezig te zijn. Speciaal voor het evenement selecteerde de organisatie enkele kleine producenten die de enorme diversiteit van de sangiovesedruif laten zien met hun wijnen.
 
 
 
 
Op zoek naar de oorsprong
 
Hoewel Florence zeer de moeite waard is om een paar dagen te verblijven, is het daarnaast aan te raden om ook de streek er omheen te verkennen. Dat is namelijk waar veel van de prachtwijnen van het festival hun oorsprong vinden. Agriturismo Val d Elsa is zo’n plek. Drieëndertig jaar geleden besloot een groep vrienden er wijn te gaan produceren en dat is tot op de dag van vandaag de core business. Rood, wit, rosé of spumante: alles wordt hier geproduceerd en naast sangiovese wordt er nog een hele range aan andere druiven gebruikt. Voor wie wil zien hoe dat in z’n werk gaat opent de azienda een keer per week zijn deuren, in de vorm van rondleidingen en wijnproeverijen. 
 
Sinds 2008 is het daarnaast ook mogelijk om op Agriturismo Val D Elsa  te overnachten. Door zijn strategische ligging tussen Siena en Florence is de azienda een goede uitvalsbasis om Toscane te ontdekken. Er zijn meerdere gastenverblijven waar in totaal veertig personen tegelijk kunnen overnachten. Uiteraard worden zij voorzien van een goed glas wijn bij de maaltijden in de bijbehorende cantina.
 
 
 
 
WineTown, vrijdag 17 en zaterdag 18 mei in Florence: locaties.

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044