Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

De Dalai Lama terug in het boeddhistische klooster in Pomaia

Spiritueel leider, winnaar van de Nobel Vredesprijs in 1989 en een inspiratie voor de Tibetaanse boeddhisten. De onvermoeibare, 78-jarige Dalai Lama toert de wereld rond om de Tibetaanse religie te promoten. Afgelopen maand bezocht hij ons land nog en 12 tot 16 juni keert hij terug naar dé inspiratiebron voor boeddhisten over de hele wereld: het Tibetaanse boeddhistische klooster van TzongKhapa in Pomaia, Toscane.

De Dalai Lama terug in het boeddhistische klooster in Pomaia

Wie is de (huidige) Dalai Lama?

De Dalai Lama is de belangrijkste tulku (gereïncarneerde lama) van de gelug (de jongste van de vijf hoofdscholen van het Tibetaans boeddhisme). het woord dalai, is Mongools voor oceaan en het woord lama, Tibetaans voor goeroe of leraar. Vrij vertaald zegt men ook ‘Oceaan der wijsheid.’ De Tibetanen gebruiken de vertaling ‘Spirituele leraar’ en noemen de Dalai Lama ‘Rgyal-ba-Rinpoche’ (grote waardevolle veroveraar). Dalai spirituele leider wordt nog altijd aanbeden door de Tibetanen en aanhangers van over de hele wereld. Sterk als de godkoning vertoeft deze 14e reïncarnatie van de Dalai Lama geest in zijn ballingsoord  McLeod Ganj (ook bekend als Boven Dharamsala) in India. Al eeuwenlang is de Dalai Lama de spiritueel en eigenlijk ook de politiek leider van het land. De Dalai Lama wordt echter als politiek leider niet (meer) erkend, maar geniet wereldwijd veel respect. Na de dood van de Dalai Lama zal een speciaal team traditiegetrouw op zoek gaan naar de 15e reïncarnatie. De huidige Dalai Lama, genaamd Tenzin Gyatso, verloor zijn vrijheid toen hij 16 was (na de Chinese invasie van Tibet) en op zijn 24ste verloor hij zijn land. Het grootste deel van zijn leven heeft hij buiten Tibet gewoond en toch heeft hij zoveel voor Tibet kunnen betekenen. Naast de Dalai Lama kent het lamaïsme een tweede opper-lama ook wel ‘panchen-lama’ genoemd. Door politieke conflicten, de Dalai Lama aanhangend bij India/Engeland, de Panchen-Lama bij China, is er vrijwel geen samenwerkingsverband tussen deze twee lama's. 

Dalai Lama                                                                                                                        Panchen Lama

 

Wat is het Tibetaans boeddhisme? 
Het boeddhisme is een religieuze stroming die naar werd gesticht door Gautama Boeddha. Boeddhisten hebben als levensdoel zich te bevrijden uit de kringloop van wedergeboorte, om zo nooit meer te hoeven lijden. Het Tibetaans boeddhisme (ook wel lamaïsme en trantrisme genoemd) is een van de 5 belangrijkste stromingen van het boeddhisme. Het boeddhisme in Tibet bestaat tegenwoordig uit vijf boeddhistische scholen: nyingma, sakya, kagyü, gelug en de Bon. Het Tibetaans boeddhisme onderscheidt zich van de andere boeddhisme-stromingen door:  

  • geloof in de wedergeboren tulku (gereïncarneerde lama) 
  • systeem van geschriften (terma’s genoemd) die worden verborgen om later te worden herontdekt wanneer de wereld er klaar voor zou zijn. 
  • manifestatie van Boeddha in andere gedaantes
  • geloof dat het bekend is wat er na de dood gebeurt en men de wedergeboorte actief kan beïnvloeden. Hierin is het Tibetaans dodenboek van groot belang.

 

Een stukje historie
De eerste Dalai Lama (Gendün Drub) werd in 1391 geboren en betrad als eerste het Tashilhunpo klooster in Shigatse, Tibet. Hij was een neef ‘Tsongkhapa’, de stichter van de ‘gelugschool’ in 1409. De gelug orde wordt vaak beschreven als een sekte genaamd 'Yellow hats' (door de gele hoofddeksels). De vijfde Dalai Lama werd naast zijn functie als hoofd van het klooster ook de politiek leider van Tibet. Dit bleef zo tot aan de 13e Dalai Lama. De 14e en tevens huidige leider heeft het Potala Paleis in Tibet (China) moeten ontvluchten toen de Chinezen in 1950 het bestuur van Tibet overnamen. Tenzin Gyatso is de huidige, veertiende dalai lama. Een overzicht van alle geestelijk leiders:


De 15e reïncarnatie 
De 15e reïncarnatie staat op de tocht. De Tibetanen zouden deze geestelijk leider moeten selecteren zoals de traditie luidt. Echter zouden de Chinezen hier nog wel eens een stokje voor kunnen steken. In de jaren ‘90 is de toen der tijd uitgekozen Panchen Lama (tweede opper-lama) op mysterieuze wijze verdwenen, waarna de Chinezen een opvolger aanwezen. Een logische reden waarom de relatie tussen beiden eigenlijk niet bestaat en de politieke conflicten zijn begonnen. De huidige Dalai Lama maakt zich gek genoeg niet al te veel zorgen vertelde hij tijdens zijn bezoek aan Nederland. Afgelopen vijftig jaar heeft hij samen met zijn aanhangers de Tibetaanse religie voortgezet en zorg gedragen voor goede, nieuwe, spirituele leiders. De Dalai Lama is trots de welvaart en  democratisering die sterk ontwikkeld is in de afgelopen jaren en gelooft dat karma aan zijn zijde staat.

De Dalai lama in Nederland 

Tijdens zijn bezoek aan Nederland gaf de goedlachse Dalai Lama op 11 mei 2014 in een uitverkocht Ahoy een 3 uur durende boeddhistische les. Naast serieuze, inspirerende en ontroerende woorden was er ook genoeg ruimte voor grapjes. Op de vraag wat hij doet ter ontspanning antwoordde hij simpelweg: 'slapen'. Uit zichzelf vertelde hij dat hij van shoppen houdt: 'Begrijp me niet verkeerd, ik vindt het gewoon heerlijk om naar de verschillende producten te kijken tegenwoordig in de schappen liggen, dit geeft me al voldoening, zonder een cent uit te geven.' De volledige boeddhistische les:

Bezoek Dalai Lama aan Pomaia
De Dalai Lama komt op 10 juni rond 10 uur aan bij het instituut van Pomaia om vervolgens 2 dagen intensief lezingen te geven aan de monniken, nonnen en een selectief gezelschap. Om dit in alle rust te kunnen doen komt hij voor de media en de buitenwereld pas op 12 juni aan tegen het einde van de ochtend, waarna hij zal vervolgens afreizen naar Pomaia voor een ontmoeting met de burgemeester van Santa Luce (gemeente waar Pomaia deel van uitmaakt). Op 13 juni zal hij arriveren bij het instituut om zowel in de ochtend (van 09:30 tot 11:30 u.), als in de middag (van 13.30 tot 16.30 u) commentaar te geven op het boek genaamd ‘lettera a un amica’ van de filosoof ‘Nagarjuna' in het instituut Lama Tsongkhapa in Pomaia. In de ochtend van 15 juni vindt de inleiding van Avalokiteshvara (verlichting) plaats en in de middag een lezing getiteld ‘Etica compassionevole’ (ethiek met medeleven). Op 16 juni zal de Dalai Lama vanaf het vliegveld van Florence via Frankfurt terug naar huis reizen. Lees verder over het instituut Lama Tsong Khapa in Pomaia.

  

Wijzigingen en aanpassing in het programma zijn te volgen op de website van het ILTK.

Verblijf op een gemoedelijk residence 200 meter van het boeddhistische klooster Tzong Khapa in Pomaia, Pisa.

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044