3x hiken bij het Gardameer
- Gardameer
- natuur en cultuur
- vakantie in noord italie
- vakantie Italië
- wandelen en hiken
In de afgelopen twintig jaar heeft Sicilië zich steeds meer opengesteld voor internationaal toerisme en de meest typische en karakteristieke producten worden steeds bekender over de hele wereld. Lucia heeft een aantal van de bekendste eilanddelicatessen voor je op een rijtje gezet, die je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan dit prachtige eiland.
Bovenaan de lijst staat de granita, een langdurig genot voor je gehemelte zeker in de zomer. Hoewel een beetje bevroren, kun je van een granita in alle seizoenen genieten. Granita is een koud toetje, gemaakt van water en suiker en op smaak gebracht met citroensap, koffie, amandel of pistache. In de zomermaanden ook met diverse soorten fruit zoals meloen, rode moerbei, aardbei, perzik etc. De consistentie van granita is die van een sneeuwvlokje en het wordt samen geserveerd met een warme brioche (zacht, zoet broodje) met een tuppo (een mutsje). Wie wil kan er ook nog een mooie toef verse slagroom bij doen.

Foto: Pixabay / Vincenzo Modica
De cannolo is beroemd over de hele wereld, het is hèt symbool van zoet Siciliaans gebak. Je komt ze tegen in alle Italiaanse patisserieën, maar deze hebben niets te maken met de cannoli die je op Sicilië proeft. Dus vergeet je dieet en probeer deze delicatesse, gemaakt met zeer eenvoudige ingrediënten maar buitengewoon lekker. Het is eigenlijk een dessert bestaande uit een tubevormig niet-zoet, gefrituurd, knapperig deeg dat van binnen volledig is gevuld met zeer verse schapen- en/of geitenricotta (heel zachte en roomachtige kaas) gezoet met poedersuiker en versierd met amandelen, gehakte pistachenoten en /of gekonfijt fruit. Ze zijn er in verschillende smaken waarvan de bekendste de chocolade- of pistacheversie is.
Een andere ‘must have’ als je in Catania bent, is PAARDENVLEES. Je eet het vooral in het gebied rondom het Castello Ursino en langs de pittoreske en populaire Via Plebiscito in het centrum. Het vlees wordt hier buiten geroosterd en kan daarna worden gegeten in simpele plakjes, als gehaktballen of als de typische sandwich met paardenvlees!
Tenslotte nog twee specialiteiten uit Palermo. Allereerst de typische ‘SFINCIONE’, een soort dikke en zachte pizza belegd met tomatensaus, ui, pikante kaas, olijfolie en ansjovis en last but not least de ‘PANELLE’ , waar ook veganisten van kunnen genieten. Het zijn een soort kleine pannenkoeken gemaakt van kikkererwtenmeel, die samen met sesambroodjes worden gegeten.