Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Siciliaans streetfood

Is Sicilië binnenkort jouw vakantiebestemming, dan kun je kennismaken met heerlijke restaurantkeukens maar ook met zoete en hartige Siciliaanse delicatessen voor de lekkere trek tussendoor, Streetfood op z’n Siciliaans!

Siciliaans streetfood

In de afgelopen twintig jaar heeft Sicilië zich steeds meer opengesteld voor internationaal toerisme en de meest typische en karakteristieke producten worden steeds bekender over de hele wereld. Lucia heeft een aantal van de bekendste eilanddelicatessen voor je op een rijtje gezet, die je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan dit prachtige eiland.


De Siciliaanse 'Granita' 

Bovenaan de lijst staat de granita, een langdurig genot voor je gehemelte zeker in de zomer. Hoewel een beetje bevroren, kun je van een granita in alle seizoenen genieten. Granita is een koud toetje, gemaakt van water en suiker en op smaak gebracht met citroensap, koffie, amandel of pistache. In de zomermaanden ook met diverse soorten fruit zoals meloen, rode moerbei, aardbei, perzik etc. De consistentie van granita is die van een sneeuwvlokje en het wordt samen geserveerd met een warme brioche (zacht, zoet broodje) met een tuppo (een mutsje). Wie wil kan er ook nog een mooie toef verse slagroom bij doen.

Je vindt de GRANITA overal op Sicilië, maar het is de typische trots van Oost-Sicilië. Granita heeft een zeer verre oorsprong. Er wordt gezegd dat de rijke mensen en de edelen de mogelijkheid hadden om de sneeuw van de Etna te kopen die voor de zomermaanden in putten (de zgn. 'niviere') werd bewaard. De eerste granita’s werden gecreëerd door deze sneeuw te raspen en er honing en citroensap aan toe te voegen. Een echte traktatie, geloof me!

  
Foto: Pixabay / Vincenzo Modica


De Cannolo

De cannolo is beroemd over de hele wereld, het is hèt symbool van zoet Siciliaans gebak. Je komt ze tegen in alle Italiaanse patisserieën, maar deze hebben niets te maken met de cannoli die je op Sicilië proeft. Dus vergeet je dieet en probeer deze delicatesse, gemaakt met zeer eenvoudige ingrediënten maar buitengewoon lekker. Het is eigenlijk een dessert bestaande uit een tubevormig  niet-zoet, gefrituurd, knapperig deeg dat van binnen volledig is gevuld met zeer verse schapen- en/of geitenricotta (heel  zachte en roomachtige kaas) gezoet met poedersuiker en versierd met amandelen, gehakte pistachenoten en /of gekonfijt fruit. Ze zijn er in verschillende smaken waarvan de bekendste de chocolade- of pistacheversie is.

De naam cannolo is afgeleid van het rivierriet waar het deeg omheen werd gerold, waarna het werd gebakken. Volgens de overlevering komt het idee voor de cannoli van de vrouwen uit de Harems die de meest boeiende recepten voor hun emirs uitprobeerden. Na de komst van het Christendom op Sicilië sloten veel vrouwen zich op in kloosters en begonnen ze cannoli te produceren, die als snoepgoed werden verkocht tijdens het carnaval. De beroemdste cannoli komt uit het stadje Caltanissetta, maar overal in Sicilië worden wedstrijden gehouden voor de beste cannoli. De keuze is aan jou!


Arancini / Arancine

Van zoet tot hartig. Sicilianen zijn altijd erg trots op alles wat ze produceren, ze doen het altijd met passie en vergeten nooit de eeuwige concurrentie tussen Palermo en Catania. Dit komt ook tot uiting in de naam van voedingsmiddelen  zo ook bij Arancini of Arancine.  Als je naar Palermo gaat vraag dan om een arancinA, als je naar Catania gaat om een arancinO. En vergis je niet want anders kan het op een flinke teleurstelling uitdraaien!!

Maar wat is de arancino of arancina? Het is een bolvormige (zoals een sinaasappel) of kegelvormige 'rijstbal' gemaakt van gekruide rijst met in het midden een hart van vulling, die gepaneerd en gebakken wordt. De vulling kan zijn met vleessaus en mozzarella, met auberginesaus, pistache, spinazie of boter en kaas. Voor wie niet kan kiezen, is er altijd een oplossing: er zijn ook mini arancini zodat je verschillende smaken kunt proberen. Ook deze delicatesse heeft een oude oorsprong, in feite wordt na de Arabische overheersing in Sicilië rijst, couscous en specerijen geïntroduceerd die daarna deel gaan uitmaken van de lokale keuken. Door de combinatie van lokale producten met nieuwe specialiteiten is de Siciliaanse keuken steeds rijker geworden!
 

Streetfood in Catania 

Streetfood wordt in Catania TAVOLA CALDA (warme tafel) genoemd, de Catania TAVOLA CALDA kent zijn gelijke niet op het eiland. Het is rijk en lekker en je kunt het altijd en overal vinden; er zijn zelfs bars waar je 24 uur per dag producten op de toonbank kunt vinden! Naast de al genoemde specialiteiten, behoren tot de rijke Catania-tavola calda traditie  de 'CARTOCCIATE’: een zacht, licht gezoet broodje, gevuld met gekookte ham, mozzarella en tomaat (of op duizend andere manieren ;-)), afgebakken in de oven. Ook de zogenoemde  ‘BOMBS’, gemaakt van gevuld deeg en daarna gebakken en de ‘CIPOLLINE’ gemaakt van bladerdeeg en gevuld met langzaam gegaarde ui, ham, kaas en tomaat.

Een andere 'must have' als je in Catania bent, is PAARDENVLEES. Je eet het vooral in het gebied rondom het Castello Ursino en langs de pittoreske en populaire Via Plebiscito in het centrum. Het vlees wordt hier buiten geroosterd en kan daarna worden gegeten in simpele plakjes, als gehaktballen of als de typische sandwich met paardenvlees!


Streetfood in Palermo

Tenslotte nog twee specialiteiten uit Palermo. Allereerst de typische ‘SFINCIONE’, een soort dikke en zachte pizza belegd met tomatensaus, ui, pikante kaas, olijfolie en ansjovis en last but not least de ‘PANELLE’ , waar ook veganisten van kunnen genieten. Het zijn een soort kleine pannenkoeken gemaakt van kikkererwtenmeel, die samen met sesambroodjes worden gegeten.

 

Buon appetito – Eet smakelijk!

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044