Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Vakantie Siena - De legende van San Galgano, net zo heilig als Sint Nicolaas

Het is bijna 5 december, vol verwachting klopt ons hart....... Sinterklaas is in het land! We vieren de naamdag van Sint Nicolaas, de heilige Nicolaas van Myra die, naar wordt aangenomen, stierf op 6 december. Maar er is nog een andere Heilige.... Benieuwd wat zijn verhaal is?

Vakantie Siena - De legende van San Galgano, net zo heilig als Sint Nicolaas

Siena

Wie door Toscane reist vanaf de kust richting Siena wordt vanzelf geraakt door de primitieve betovering die het gebied weet over te brengen, waarbij het niet moeilijk is om je hierbij in de middeleeuwen te wanen. Zodra je de “Valle del Merse” in de provincie Siena verlaat, opent zich een groene vallei met links het plaatsje Chiusdino, waar de legende van San Galgano begint. Het verhaal begint met Guidotto en Dionisia, van de adelijke familie Guidotti. Zij leven welgesteld in hun kasteel bij Chiusdino, ten zuidwesten van Siena maar er was wel iets wat hun rustige leven verstoorde. Dionisia was niet zo jong meer en had nog geen kinderen. Dit gaf haar veel verdriet, zo erg dat de vrome Dionisia altijd aan het bidden was in de hoop dat God haar dit geschenk mocht geven. En ja hoor eindelijk, in het jaar 1148 werden haar gebeden verhoord en werd het lang verwachtte jongetje geboren die de naam Galgano kreeg.

Abdij van San Galgano

Galgano de losbandige

Galgano groeide op en werd een kwajongen, vrijgevochten en zorgeloos. Hij had vrienden in de hele Maremma en op een gegeven moment ook een vriendin genaamd Polissena Brizzi, uit Civitella. Galgano leefde er als ridder op los en luisterde niet naar de raadgevingen van zijn moeder. Dionisia werd wanhopig:” Het kind wat we zo graag gewenst hebben is niet meer dan een grote zondaar”, riep ze vertwijfeld uit. Guidotto zei troostend:” Je zal zien, als hij ouder wordt, wordt hij verstandig”. Maar Dionisia bleef bidden tot de aartsengel Michele of hij Galgano alsjeblieft weer op het juiste pad kon brengen. Helaas stierf de oude Guidotto. Galgano liet geen traan bij de dood van zijn vader, maar in zijn slaap had hij een droom die hem erg in verwarring bracht. De volgende ochtend vertelde hij alles aan zijn moeder: “Moeder ik heb over je gedroomd, je liep aan de hand van een Engel met gouden vleugels en met een zwaard in zijn hand. Die Engel zei je, mij aan te kleden als ridder zodat ik met hem mee kon gaan om te strijden“. “Kind“ zei Dionisia, ”dat was de aartsengel Michele, tot wie je vader en ik altijd hebben gebeden, luister naar hem”. Later kreeg Galgano een tweede visioen maar luisteren deed hij niet.  

De Ommekeer

Totdat op een ochtend in het voorjaar Galgano te paard onderweg was naar zijn vriendin Polissena om hun huwelijksplannen door te spreken en de Aartsengel voor de derde maal voor hem verscheen met opgeheven zwaard en vlammende ogen. Zijn paard schrok zo dat hij Galgano liet vallen. Galgano kwam overeind en stond stil zonder een woord te zeggen. De aartsengel riep hem op zijn leven te veranderen en afstand te doen van alle aardse verleidingen. Volgens Galgano was dat net zo onmogelijk als een zwaard in de rots steken. Daarna trok hij zijn zwaard uit en stak hem in een rots. Het zwaard verdween zonder moeite in de rots en vormde een soort kruis. De aartsengel verdween en de takken van de bomen vormden een koepel over het zwaard. Sinds dat moment is Galgano een vrome kluizenaar geworden. Later volgde ook Polissena zijn voorbeeld en wijdde haar leven aan de heer. In de nacht van 3 December 1181 stierf Galgano op zijn zwaard wat zijn kruis was. Enkele jaren na zijn dood werd hij heilig verklaard.

San Galgano - het zwaard in de rots 

Abdij van San Galgano, Siena  

Het zwaard van San Galgano kan nog steeds bewonderd worden in de kerk, die rondom de rots is gebouwd, de kerk van Montesiepi. In de 13e eeuw wordt er aan de voet van de Montesiepi heuvel een abdij gebouwd ter ere van San Galgano. De abdij is inmiddels een ruïne, maar wat voor een! Het is een prachtige, mystieke plek midden in het Toscaanse landschap, eentje die u zeker moet bezoeken! 

Abdij van San Galgano Toscane  

Vakantie Toscane

Bekijk eens de volgende leuke vakantieadressen in Toscane van waaruit een leuke dagtrip te maken is naar Chiusdino en omgeving. 

Agriturismo Pieve a Salti in Buonconvento op een kleine 50km van Chuisdino.
Deze mooi gelegen Toscaanse vakantieboerderij ligt bij het plaatsje Buonconvento in de regio Siena. Je zit hier in het hart van de Val d’ Orcia en de Crete Senesi, een van de mooiste streken in Toscane. Een ideale stek voor een ontspannen en relaxte vakantie met genoeg te doen zoals een binnen- en buitenbad, manege en beauty-center. 
 

Poggio di Campagna in Pomarance, op 55 minuten van Chiusdino.

Poggio di Campagna ligt op 20 kilometer van Volterra en 30 kilometer van de Toscaanse kust. Deze kindvriendelijke (en huisdiervriendelijke) appartementen hebben daarmee een spectaculair uitzicht op de stad Volterra en haar heuvellandschap. Het beschikt over een prachtig aangelegd zwembad voor veel zwemplezier. 

 
 
Wilt u meer suggesties? Bel ons of mail ons, italie@tritt.nl, we zitten voor u klaar. 
 
 
Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044