Valentijnsdag in Italië - De Florentijnse liefde van Dante

Een verhaal over de onbeantwoorde liefde van de dichter Dante Alighieri.

Volgende week is het weer Valentijnsdag en waar kun je dat nu beter vieren dan in Italië? De middeleeuwse schrijver en dichter Dante Alighieri (De goddelijke komedie) vond zijn jeugdliefde eeuwen geleden al in zijn geboortestad Florence. Leef mee met een meeslepend verhaal over nooit beantwoorde liefde.

Valentijnsdag in Italië - De Florentijnse liefde van Dante

Ontmoeting met Beatrice

Dante was pas negen jaar oud toen hij tot over zijn oren verliefd werd op de prachtige Beatrice Portinari. Volgens zijn collega dichter Giovanni Bocaccio gebeurde dat op 1 mei, tijdens een feest van de familie Portinari. Andere bronnen spreken van 2 februari, maar vast staat dat Dante die avond enkel oog had voor de Italiaanse schone in de rode jurk.


Een latere ontmoeting tussen Dante en Beatrice - door Raffaele Giannetti. Bron: Wikimedia

De schrijver en poëet bleef Beatrice de jaren na de ontmoeting op de voet volgen. "Ze leek niet de dochter van een sterveling te zijn, maar van een god", aldus Dante. Het was een liefde die echter nooit uitgesproken werd en ook nooit werkelijkheid zou worden, aangezien zowel Beatrice als Dante waren uitgehuwelijkt.

Ondanks hun onderlinge gevoelens, gehoorzaamden de twee aan het lot dat voor hen was bepaald. Dante trouwde uiteindelijk met Gemma Donati, met wie hij 3 kinderen kreeg terwijl Beatrice het jawoord gaf aan Simone De ’Bardi. Het huwelijk van Beatrice was slechts van korte duur: ze stierf in 1290 toen ze slechts 24 jaar oud was. Toch bleef Dante Alighieri zijn hele leven verliefd op Beatrice. Dante zelf stierf in 1321 in Ravenna

Voortleven zonder elkaar

Het graf van Beatrice in de Santa Margherita dei Cerchi-kerk in Florence, ook wel gezien als 'de kerk van Dante'  is tegenwoordig een ware trekpleister. Naast haar graf is een mand geplaatst waar zowel de Florentijnen zelf als ook toeristen hun vragen aan Beatrice in kunnen deponeren over onbeantwoorde liefdes. De gedichten van Dante Alighieri opgedragen aan Beatrice werden uiteindelijk gebundeld onder de noemer Vita Nuova (Het Nieuwe Leven) en vormen nog steeds een inspiratiebron voor talloze liefdes gedichten en zelfs opera’s. Beatrice speelt ook de hoofdrol in zijn meest beroemde werk, het al genoemde La divina commedia (de goddelijke komedie). 

Fragment uit Vita Nuova - Dante Alighieri 

"Zij gaat getooid van zoveel lieflijkheden,
Dat ze ieders hoogmoed breekt door haar groet
En elke heiden 't ware geloof zou schenken.

Nooit kan een laag man voor haar aanschijn treden.
Maar groter nog is 't wonder dat zij doet:
Wie haar aanschouwt kan niets wat slecht is denken."Meer weten over het leven en werken van Dante Alighieri, in Florence kun je een bezoek brengen aan het museum Casa Dante di Alighieri, Via Santa Margherita 1, gelegen vlakbij de kerk van Santa Margherita dei Cerchi. Je kunt er een tour maken door zijn voormalige woonhuis en ook diverse workshops volgen. Kijk voor openingstijden en mogelijkheden op de website van het museum.

En voor mooie accommodaties in de omgeving van Florence, kun je natuurlijk bij Tritt terecht, stuur een emailtje naar toscane@tritt.nl. 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2019 Tritt - Case in Toscana
toscane@tritt.nl · (+31) 0180 76 91 48