Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

5 Adembenemende plekken in Toscane

Wij hebben er 5 voor je op een rijtje gezet.

5 Adembenemende plekken in Toscane

Toscane

Feestdagen achter de rug, het nieuwe jaar is gestart en dan zitten we in januari. Een lange, saaie maand voor veel mensen. Geen betere manier om deze maand door te komen dan dromen van vakantie en mooie plekken om te bezoeken. En daarvoor hoef je niet eens ver weg, Toscane zit ook vol met adembenemende plekken die je bezocht moet hebben. Wij hebben er 5 voor je op een rijtje gezet.

Val d’orcia - Siena 

De Val d’Orcia is een gebied gelegen ten zuiden van Siena. De streek wordt gekenmerkt door een fantastisch landschap met adembenemende vergezichten en pittoreske dorpjes. Niet voor niets staat de streek sinds 2004 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Echt een gebied voor een heerlijke roadtrip, zorg dat je batterij is opgeladen want je kunt hier niet stoppen met foto’s maken.

Vanaf Siena ga je richting Buonconvento en San Quirico d’Orcia via de SR2. San Quirico is een middeleeuws vestingstadje waarvan de muren nog in tact zijn. Het ligt langs de oude Pelgrimsroute de Via Francigena. Je kunt net als de pelgrims destijds een stop maken hier voor een espresso of een lunch, parkeer de auto buiten de stadsmuren en ga dan te voet via een van de 4 stadsingangen het stadje in. Vanaf San Quirico neem je de SP146 richting Pienza en Montepulciano, ook 2 pareltjes in de Val d’Orcia. Maar voordat je deze stadjes hebt bereikt ben je al vele keren gestopt, want dit is echt een spectaculaire route, met op een gegeven moment aan je rechterhand een van de meest gefotografeerde plekjes in Toscane, de Cappella della Madonna di Vitaleta, een kleine kapel met aan weerszijden cipressen.


Foto: Pixabay.com

Voor een van de mooiste uitzichten over de hele Val d’Orcia kun je ook doorrijden op de SR2 naar Rocca d’Orcia en daar de Rocca di Tentennano beklimmen, een oude middeleeuwse verdedingstoren.

2 San Marcello Pistoiese – Pistoia

Pistoia was in 2017 de culturele hoofdstad van Italie en wordt ook wel klein Florence genoemd. In de zomer vindt er jaarlijks een vermaard blues festival plaats, Pistoia blues ( dit jaar met o.a. The Script en Simple Minds). Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, een van de noordelijkste provincies van Toscane en voor een groot gedeelte ingenomen door de natuur van de  Montagna pistoiese. Door de hoge ligging is het een van de ‘koelste’ plekken in Toscane en dus een heerlijke bestemming in de zomer. Maar ook een bestemming voor een aardig adrenaline shot!


Fotobron: www.opvakantienaartoscane.info

Een goed uitgangspunt om de bergen in te trekken voor mooie wandel- en hike tochten is nl. San Marcello Pistoiese, op ca. 30 km van Pistoia stad. Vanaf hier kan ook een pad worden genomen dat leidt over de bijzondere hangbrug van San Marcello, de Ponte sospeso di San Marcello. De brug dateert uit 1922 en werd gebouwd om de staalarbeiders uit Popiglio gemakkelijk de rivier de Lima te laten oversteken. De brug is 220 meter lang, 80 cm breed en hangt op een hoogte van max. 40 m, hij wiebelt …. dus het is een aparte ervaring om erover heen te lopen! De brug is lange tijd de langste hangbrug ter wereld geweest en stond in het Guinness book of records tot 2006.

3 Monte Amiata – Siena/Grosseto

Een van onze favoriete adembenemende plekken in Toscane met uitzicht, gelegen in het zuiden van Toscane, de top van de Monte Amiata. De berg Monte Amiata is een uitgedroogde vulkaan, met een hoogte van 1738m., de op 2 na hoogste berg van Toscane. De Monte Amiata ligt feitelijk in 2 provincies, nl. in Siena en in Grosseto. Bovenop de top staat een indrukwekkend ijzeren kruis van 22 meter hoog, gebouwd in 1910. Je hebt er een adembenemend wijds uitzicht, een van de wijdste uitzichten in centraal Italie.


Foto's Tritt

Bij helder weer kun je o.a. het meer van Bolsena en het Trasimeno meer zien, Elba en de andere eilanden van de Toscaanse archipel, zelfs de heuvels van de Chianti. Iets verhoogd op de rotsen staat tevens het witte beeld van de Madonna degli Scouts.   

Je kunt de top van de Amiata bereiken tot op 1600m met de auto, die je kunt parkeren op de parkeerplaats in Pianello, daarna kun je te voet naar de top lopen via een smal pad. Je kunt er ook voor kiezen om een groot gedeelte te gaan hiken, het hiking pad gaat via de bossen en start op ca.1400m hoogte.  

Overigens is de Monte Amiata ook een bekend skigebied in Toscane, er zijn 12 skipistes en 4 langlaufpistes te vinden.

4 Piazza Bovio in Piombino – Livorno

Ook in het zuiden van Toscane, in Piombino vinden we het Piazza Giovanni Bovio. Piombino kent iedereen misschien wel van de ferry overtochten naar o.a. Elba en Sardinie. Maar neem ook de tijd om Piombino te verkennen, in het historische centrum van de stad ligt namelijk dit prachtige plein vanwaar je een geweldig uitzicht hebt op de eilanden van de Toscaanse archipel waaronder Montecristo, Giglio, Capraia en zelfs Corsica bij helder weer. Geniet hier van een adembenemende zonsondergang!


Foto: Pixabay.com

Het plein werd geconstrueerd in 1920, het bijzondere is dat het is gebouwd op de rots en als het ware hangt boven de zee, aan een zijde verbonden met Piombino. Op het plein staat ook de vuurtoren van Rocchetta, in de vorm van een oude toren.

5 Verrazzano - Greve in Chianti

Natuurlijk zijn er veel plekken in het Chianti gebied met een fantastisch uitzicht,  maar onze keuze valt vandaag op Castello di Verrazzano in Greve in Chianti. Het is een bijzonder kasteel met een mooie  tuin met idyllische vijver, maar ook een plek met historie. Het kasteel heeft Etruskische en Romeinse roots, in de 7e eeuw werd het kasteel eigendom van de Verrazzano familie. Die naam zegt je misschien niets maar Giovanni da Verrazzano, die hier werd geboren in 1485, is de ontdekker van de baai van New York en een groot gedeelte van de oostkust van Amerika en de riveri de Hudson. De Verrazzano brug, die Staten Island en Brooklyn in New York met elkaar verbindt werd naar hem vernoemd.


Fotobron: Castello di Verrazzano

Het kasteel heeft ruim 52 hectare met wijngaarden en er wordt al decennia lang wijn geproduceerd en olijfolie. De wijngaarden liggen tussen 260 en 420 meter boven zeeniveau. De druivenpluk wordt volledig met de hand gedaan, de wijnen worden gerijpt in de antieke wijnkelders die dateren uit de 16e eeuw. Het is zeer de moeite waard om hier een rondleiding te boeken met een wijnproeverij. De tour brengt je naar de tuinen en de wijngaarden waarbij je kunt genieten van prachtige uitzichten, en naar de wijnkelder in het hart van het kasteel. Je kunt de tour afsluiten met een heerlijke lunch in het restaurant.

Wil je graag suggesties voor accommodatie in Toscane van waaruit je deze adembenemende plekken in Toscane kunt bezoeken, mail onswe geven je graag advies!

Headerfoto: Pixabay.com 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044