Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

6 Tips voor Toscane in mei

Heb jij je travel agenda voor 2020 al opgemaakt? Wat dacht je van een korte vakantie in mei naar Toscane. Behalve een bezoek aan de bekende steden zijn er ook allerlei activiteiten te doen in mei die extra kleur geven aan je vakantie in Toscane. Wij hebben er 6 op een rijtje gezet.

6 Tips voor Toscane in mei

Heb jij je travel agenda voor 2020 al opgemaakt? Wat dacht je van een korte vakantie in mei naar Toscane. De lente is al volop zichtbaar en voelbaar. Het is een prima tijd om leuke roadtrips te maken door het karakteristieke landschap en naast bekende steden als Florence en Siena ook kleine pittoreske dorpjes aan te doen. Behalve deze sightseeing zijn er ook allerlei activiteiten te doen in mei in Toscane die extra kleur geven aan je vakantie. Wij hebben er 6 op een rijtje gezet.

Cetona in Fiore - bloemenfestijn bij Siena Toscane 

Nog net aan het begin van de meivakantie, op 24, 25 en 26 april vindt in Cetona het festival Cetona in Fiore plaats. Cetona ligt in de provincie Siena en behoort tot de mooiste dorpjes van Italie. Je kunt een wandeling door het dorp maken over smalle, historische straatjes en trappetjes. Op het hoogste punt van het dorp staat een oud kasteel uit de middeleeuwen, La Rocca. Het is particulier bezit en helaas niet te bezichtigen maar vanaf dit punt geniet je wel van een fenomenaal uitzicht als beloning. Cetona in Fiore vindt plaats op het centrale plein, het piazza Garibaldi. Het plein verandert in dit weekend in een grote tuin met producten van hoveniers en kwekers uit heel Italie. Er zijn verschillende tentoonstellingen op het gebied van bloemsierkunst en een markt met bloemen en planten. Daarnaast zijn er ook culinaire proeverijen en wellicht ook de mogelijkheid om enkele privé tuinen te bezichtigen.  

Beeldenpark Chianti - openluchtpark bij Siena 

Je kunt ook genieten van de ontluikende natuur tijdens een bezoek aan het Chianti Sculpture Park. Hou je van moderne kunst en natuur dan is een bezoek aan dit beeldenpark zeker de moeite waard. Het openluchtpark ligt ca. 10 km ten noorden van Siena bij het plaatsje Pievasciata. Tussen april en november is het park dagelijks geopend vanaf 10 uur tot zonsondergang.  Ruim 20 kunstenaars uit evenzoveel landen hebben er kunstwerken opgesteld die zoveel mogelijk opgaan in het natuurlijke landschap. Je kunt hier zelf een beetje door het park lopen maar het is aan te bevelen om de gratis app van het park te downloaden zodat je meer uitlegt krijgt over het ontstaan van het park en de kunstwerken die er staan. Eventueel is er ook een audiogids verkrijgbaar bij de ticketoffice.  In de zomer vinden er ook vaak concerten en andere activiteiten plaats. Een kaartje voor volwassenen kost Euro 10,00, kinderen tot 16 jr. betalen Euro 5,00.

                                                                                     Fotocredits: Chianti Sculpture park 

Hiken in San Rossore - bij Livorno 

Het landgoed San Rossore ligt in de kuststreek tussen Viareggio en Livorno. San Rossore is het hart van Parco Regionale di Migliarini, San Rossore, Massaciuccoli. Het totale park heeft een oppervlak van meer dan 24.000 hectare. Je treft hier een bijzondere combinatie van gecultiveerd gebied, duinen, stranden, moerassen, wetlands en een van de grootste pijnboombossen van Europa. San Rossore heeft een interessante geschiedenis. Het landgoed was ooit eigendom van de president van de Republiek Italie. In het park is ook de presidentiele villa te vinden, Villa del Gombo. De villa werd gebouwd in 1957 en tot in het midden van de jaren 80 gebruikt door alle presidenten van Italie.  Je kunt een mooie hike maken door het park met Azimut Hikes. De hike duurt ongeveer 4 uur en gaat over een lengte van 10 km. De tocht gaat door een wisselend natuurgebied tot je aankomt op het Gombo strand. Na een lunch op het strand keer je via het pijnbomenbos weer terug naar het beginpunt. De tocht gaat onder begeleiding van de gidsen, Giulio of Federico die je ook van alles kunnen vertellen over het gebied.  De jaarlijkse hikes kalender vind je op de website. Tochten door San Rossore zijn gepland op verschillende zondagen in april en mei en kosten Euro 27 per persoon. 


Photocredits: Azimut 

Ontspannen in de spa - bij Florence 

Vlakbij Florence ligt het grote wellness center Asmana Wellness World. Als je al een paar dagen flink gelopen hebt door diverse kunststeden of geslenterd door leuke dorpjes is het heerlijk om te ontspannen in dit uitgebreide spa center, een van de grootste van Italie. Het biedt zowel binnen als buiten ruime zwembaden (buiten ook verwarmd), een hammam en diverse sauna’s dus onder alle weersomstandigheden een bezoek waard. Er is een poolbar, een bistro en een a la carte restaurant. Probeer vooral vroeg op een doordeweekse dag te gaan want in het weekend kan het heel druk zijn. Het is dagelijks geopend, voor een verblijf van 4 uur ben je Euro 26 per persoon kwijt. Dus redelijk betaalbaar.


Photocredits: Asmana 

Chianti Wijnfestival - Montespertoli 

Wijnliefhebbers moeten tussen 30 mei en 7 juni richting Montespertoli in Toscane voor de Mostra del Chianti. Dit wijnfestival vindt dan voor de 63ste keer plaats. Een belangrijk festival voor deze wijnstreek. Het Montespertoli gebied heeft meer dan 2140 hectare wijngaarden en produceert 60 miljoen flessen Chianti per jaar. Het is dan ook de grootste Chianti producent ter wereld. Het festival is een feest voor iedereen. Zo staat uiteraard de wijn centraal met diverse proeverijen, maar er is ook muziek, sport, entertainment voor kinderen, kermis en straattheater. Het definitieve programma moet nog bekend worden gemaakt, check hiervoor de website van het evenement.


Photocredits: Mostra del Chianti

Fietsen op een vintage fiets - Ciclostorica San Vincenzo 

Italie is net als Nederland een fietsgek land. Behalve de grote bekende coursen zijn er ook het gehele jaar diverse zogenaamde Ciclostorica fiets races, waarvan de L’Eroica in oktober misschien wel de bekendste is. Fietstochten door mooie landschappen met vintage fietsen en vintage kledij. Op 2 en 3 mei vindt de 99Curve race plaats met vertrek en aankomst in San Vincenzo, een race door het achterland van de Etruskische kust. 99Curve staat voor de 99 bochten die er zouden liggen tussen Suvereto en Sassetta.  Er zijn 2 routes te rijden, een van 60 km en een van 90 km. Wil je aan een van deze races meedoen dan moet je dus wel beschikken over een race fiets van voor 1987 met o.a. stalen frame, teenclips en riemen en schakelhendels op het stuur. Je kunt ook met een fiets in vintage stijl komen van recentere datum maar deze moet dan wel vergelijkbaar zijn met de echte vintage exemplaren. Maar er zijn op beide dagen ook korte excursies per fiets te volgen van 20 of 30 km. Deze kun je gewoon met je eigen fiets doen (wel is een helm verplicht). Er zijn ook gratis e-bikes beschikbaar maar in gelimiteerde oplage, daarvoor moet je bijtijds inschrijven. Gewoon sfeerproeven kan natuurlijk ook, bewonder de vintage bikes van de deelnemers en doe mee aan fietsproeven voor jong en oud; er is ook een vintage markt en er zijn enkele kramen met etenswaar.  99Curve Ciclostorica San Vincenzo.


Photocredits: 99Curve

Wil jij ook in mei naar Toscane, geef ons je vakantiehuis wensen door en we doen je graag suggesties.

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044