Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Bijzondere Sardinie bezienswaardigheid - Monte d'Accoddi

Wel eens gehoord van een ziggoerrat of ziggurat? Uniek en zeer bijzonder, je kunt het zien op Sardinie!

Bijzondere Sardinie bezienswaardigheid - Monte d'Accoddi

Wel eens gehoord van een ziggoerrat of ziggurat?

Nee, het is geen bijzonder exemplaar uit de fauna wereld maar een tempeltoren uit het oude Mesopotamie. Je kunt ze vergelijken met de piramides uit Egypte maar dan afgevlakt. Deze torens kun je eigenlijk alleen tegenkomen in landen als Syrie, Irak en Iran. Maar zo ver hoef je niet te gaan. Dit unieke, zeer bijzondere bouwsel kun je ook in Sardinie bezoeken tijdens je vakantie. Beslist aan te bevelen voor liefhebbers van archeologie.

Monte d'Accoddi - Sardinie bezienswaardigheid 

De tempeltoren van Monte d'Accoddi is een prehistorisch altaar van ca. 6 meter hoog. Het bouwjaar wordt op basis van koolstofdatering uit 2011, geschat op 4000 tot 3500 voor Christus. Daarmee is dit monument het oudste in Italie! Het Je kunt het altaar vinden even buiten Porto Torres, op de weg richting Sassari, de SS131. Er staan aanwijzingen waar je kunt parkeren. Rondom het monument zijn ook resten te zien van een prehistorisch dorpje en er liggen een aantal bijzondere stenen. Een grote opstaande steen van ca. 4 m hoog, een zogenaamde Menhir en een grote ovale steen (de scheur die erin zit is ontstaan door erosie) en een hunnebed van 3x3 meter.  


Foto: Sardegnaturismo.it 

Het altaar van Monte d’Accoddi is dagelijks te bezoeken het gehele jaar door, behalve op maandagen en op feestdagen. In de wintermaanden en op zondag is het park alleen in de ochtend open. Je moet wel een toegangskaartje kopen ad Euro 3.

In het archeologisch museum van Sassari kun je een reconstructie op schaal bezichtigen van het bouwwerk waarmee je een beeld krijgt hoe het altaar er waarschijnlijk heeft uitgezien.

Overigens wordt dit altaar op Sardinie wel een ziggurat genoemd maar er is geen verband aangetoond met de bouwwerken in Mesopotamie en de piramides in Egypte. Het monument werd namelijk in de bronstijd al niet meer gebruikt.

Meer Sardinie bezienswaardigheden in de buurt 

Je kunt in deze omgeving op Sardinie ook nog andere archeologisch interessante bouwwerken bezichtigen, zoals de necropolis van Su Crucifissu Mannu en de oude Romaanse brug over de Mannu rivier, een bogenbrug van ruim 2000 jaar oud.  In Porto Torres zelf op ca. 8 km van Monte d'Accoddi zijn de pittoreske, bijzonder gelegen kerkjes van Balai Vicino (dichtbij) en Balai Lontano (veraf) te vinden. Deze witte kerkjes liggen op een klif met uitzicht op de zee. De kerkjes worden nog steeds een paar keer per jaar gebruikt als er een mis wordt opgedragen ter nagedachtenis aan het martelaarschap van San Gavino. Een bezoekje waard, je kunt er een mooie wandeling langsmaken. Bij Balai ligt ook een kleine baai met zandstrand en prachtig helderblauw water. Stoere liefhebbers kunnen hier van de rotsen springen, die aan beide kanten van de baai staan!

  

In Porto Torres vind je misschien wel een van de mooiste kerken van Sardinie, de Basiliek van San Gavino. Het is in elk geval de grootste en oudste Romaanse kerk van Sardinie. Je kunt de kerk ook van binnen bekijken, een ticket kost Euro 3,00. Zeker een Sardinie bezienswaardigheid

Het mooiste strand - Sardinie Bezienswaardigheden

Heb je na deze culturele tour zin om de zee in te duiken, dan kun je er eigenlijk niet omheen om richting Stintino te rijden, je bent er in ca. 30 minuten. Hier kun je zonnebaden en een duik nemen aan het volgens velen mooiste strand van Sardinie, Spiaggia La Pelosa. Heerlijk, helder en schoon water en allerlei voorzieningen.  Je begrijpt, je bent hier niet alleen. Je kunt ook nog ca. 300 m verder rijden en het Pelosetta strand bezoeken, wat kleiner, wat rustiger (misschien) maar evengoed een paradijsje. 

Verblijftip in het noordoosten van Sardinie: Villa Torreruja in Isola Rossa. Deze ruime villa’s zijn perfect voor families met kinderen en bevinden zich ongeveer een uur rijden vanaf het vliegveld van Olbia en Alghero. Vanaf Santa Teresa Gallura en Porto Torres is het ongeveer 40 minuten rijden. 

Of bekijk onze andere accommodaties in de provincie Sassari. Wil je meer lezen over een andere Sardinie bezienswaardigheid, bekijk dan onze blogpagina

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044