Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Palio's en Paardrijden in Toscane

Paardrijden en Toscane gaan geweldig goed samen. Je kunt als liefhebber in je vakantie mooie tochten maken door het prachtige heuvellandschap of genieten van heroische paardenraces die jaarlijks in veel plaatsen worden georganiseerd.

Palio's en Paardrijden in Toscane

Palio, historische paardenraces in Toscane

Toscane staat bekend om de vele, historische paardenraces die er plaatsvinden. De allerberoemdste en ook oudste race is natuurlijk de grote Palio van Siena die jaarlijks vele duizenden toeschouwers trekt. We schreven er eerder al een blog over. De geschiedenis van deze paardenraces gaat vaak ver terug tot de middeleeuwen en is een strijd tussen de wijken van een stad of tussen meerdere dorpen die één gemeente vormen. Behalve de paardenraces zijn er op de dag zelf ook kruisboogschutters, vaandelzwaaiers en tamboers actief en vinden er andere traditionele spelen plaats, waarbij alle deelnemers gekleed zijn in historische kledij.  Een geweldig schouwspel tegen de achtergrond van een typisch Toscaans decor.


Palio Siena - Foto: Pixabay

Palio events in Toscane

Wil je een keer een paardenrace van dichtbij meemaken tijdens een vakantie in Toscane, dan kun je ook in diverse andere plaatsen terecht. En niet alleen paarden worden bereden ook ezels, overigens allemaal zonder zadel. Bijna elke maand vindt er ergens in Toscane wel een Palio plaats. Overigens betekent het woord Palio iets als doek of gordijn en dat verwijst weer naar de prijs die de winnaar ontvangt, een groot vaandel gemaakt van kostbare stof.

De palio van Buti staat gepland voor april. Een klassieke paardenrace over een lang recht pad van 700m, ‘alla lunga’ in het Italiaans. Deze palio wordt al gehouden sinds 1961 en is inmiddels de belangrijkste gebeurtenis van het jaar voor Buti.

In juni is het de beurt aan de palio dei Rioni in Castiglion Fiorentino in de provincie Arezzo. Dit was oorspronkelijk ook een ‘alla lunga’ paardenrace maar wordt nu gereden op een speciaal voor het evenement aangelegde baan op het Piazza Garibaldi.

De giostra dell orso vindt in juli plaats in Pistoia, in hartje centrum op het Piazza del Duomo. Giostra dell Orso betekent in het Nederlands, het steken van de beer, de rijders te paard moeten namelijk  een doelwit in de vorm van een beer doorboren om punten te verzamelen. De beer staat in het stadswapen van Pistoia. 

In Asciano in de provincie Siena vindt normaal gesproken in september een palio plaats met ezels, de Palio dei Ciuchi. Deze ciuchi zijn hele snelle ezeltjes, onderschat ze niet!

In Campagnatico gelegen in de Maremma in de provincie Grosseto vindt ook in september een race plaats met ezels, de Palio dei Ciuchi van Campagnatico.

De bekendste race met ezels is wel die van Torrita di Siena, de palio dei Somari. Normaal gesproken wordt deze gehouden in maart maar zoals voor veel evenementen geldt zijn de data inmiddels wat verschoven i.v.m. de corona pandemie. In 2022 vindt de 65ste editie plaats op 29  mei.

Wat dacht je van een palio op het strand? Ook die is er en wel aan de Etruskische kust, de palio dei Costa Etrusca. Deze palio wordt sinds 15 jaar georganiseerd tussen 8 gemeenten gelegen langs de kust onder Pisa, t.w. San Vincenzo, Piombino, Suvereto, Campiglia, Castagneto Carducci, Bibbona, Cecina en Rosignano M.mo. De palio zou dit jaar (2022) plaatsvinden op 18 april in Cecina mare. ‘Zou’, want helaas is deze editie van de palio geannuleerd i.v.m. de conditie van het strand. Wellicht lukt het nog later in het jaar.


Palio della Costa Etrusca - Foto: Facebook https://www.paliodellacostaetrusca.com

Paardrijden tijdens je vakantie in Toscane

Als liefhebber van paarden zul je ook in je vakantie graag met je grote liefde bezig willen zijn. En dan hebben we het niet over het rijden van een Palio maar over mooie tochten maken door het Toscaanse landschap, met zadel en eventueel onder begeleiding. We hebben in ons programma diverse vakantieadressen in Toscane met een manege op het terrein of op korte afstand. Je vindt er onderstaand een aantal op een rij, je kunt ze bekijken èn boeken via de link.

Agriturismo Diacceroni

Agriturismo Fattoria dei Fiori

Agriturismo Pieve a Salti

Agriturismo Pomarance

Borgo Le Rocche

Casa La Collinetta

Fattoria Donnoni

La Vecchia Sassa (op 5 km)

Podere Il Vigneto (op 7 km)

Fattoria La Piazza

Wil jij een vakantie in Toscane met de mogelijkheid om paard te rijden, laat het ons weten via italie@tritt.nl, we helpen je graag verder.

 

 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044