Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Toscane in de Giro d'Italia 2019

Nog een paar maanden en de Giro d’Italia gaat weer van start, op 11 mei is de start in Bologna. Ook dit jaar gaat de Giro weer door Toscane. Van Bologna naar Fucecchio bij Florence en van Vinci naar Orbetello in het zuiden van Toscane. In dit blog lichten wij deze plaatsen er even uit, het zijn bij uitstek leuke bestemmingen voor een vakantie naar Toscane.

Toscane in de Giro d'Italia 2019

Nog een paar maanden en de Giro d’Italia gaat weer van start. De kranten hebben al weer volop stilgestaan bij de kansen van Tom Dumoulin in deze komende 102e editie, die op 11 mei start in Bologna. Ook dit jaar gaat de Giro weer door Toscane. Al in de eerste week vertrekt de tweede etappe vanuit Bologna om via de Montalbano streek te finishen in Fucecchio bij Florence. De derde etappe vertrekt vervolgens van Vinci naar Orbetello in het zuiden van Toscane. In dit blog lichten wij deze  plaatsen er even uit. Want dit zijn bij uitstek leuke bestemmingen voor een vakantie naar Toscane.

Giro d'Italia - Van Bologna naar Fucecchio, langs de paden van Leonardo da Vinci 

De Montalbano is met recht wel het hart van Toscane te noemen. Het gebied bestrijkt zo’n 16000 hectare, de Monte Albano zelf is een bergketen die zich uitstrekt tussen de provincies Pistoia, Prato en Florence. Het hoogste gedeelte ligt zo’n 633m boven zeeniveau. Het landschap hier is typisch Toscaans met vlaktes en heuvels met wijnranken, olijfbomen en bossen met kastanjebomen. Het gebied is erg aantrekkelijk voor wandelaars, hikers en fietsers, vanwege de hoeveelheid paden en trails die er beschikbaar zijn. Daarnaast zijn er natuurlijk trips te maken naar de bekende steden die in dit gebied liggen zoals Florence, Pisa, Pistoia, Volterra en San Gimignano. Aan de voet van de Monte Albano ligt het moerasachtige, waterrijke gebied van Fucecchio (Il Padule di Fucecchio). Het is een gebied van ca. 2000 hectare en is het grootste binnenlandse ‘wetland’ van Italie en een echte trekpleister voor vogelaars en natuurfotografen. Er komen meer dan 200 soorten vogels voor waaronder diverse soorten reigers, de kraanvogel, flamingo en de zwarte ooievaar. Je kunt er wandelingen maken met en zonder begeleiding van een gids, er zijn 3 vogelobservatoria. Het bezoekerscentrum vind je in Larciano. Liever zelf het water op kan ook, je kunt er bijvoorbeeld een kayak of  sup toer maken. Een heel bijzondere manier om het gebied te verkennen.


Foto: www.associazioneilpadule.it

Giro d'Italia - Vinci van Leonardo

Het kleine middeleeuwse Vinci ligt op zo’n 45 km van Florence. Bij Vinci denken de meesten inmiddels wel aan Leonardo. De beroemde, geniale kunstenaar,  wetenschapper, uitvinder kortom homo universalis, werd geboren in 1452 in Anchiano, een klein gehucht behorende bij Vinci. Leonardo stierf op 2 mei 1519, dit jaar 500 jaar geleden. Dat is ongetwijfeld een belangrijke reden dat Vinci is opgenomen als startplaats in de Giro van dit jaar. Leonardo heeft overigens ook veel landschapstekeningen gemaakt van de eerder genoemde Montalbano heuvels en de Padule van Fucecchio. Zijn geboortehuis is een oude boerenwoning, volledig gerestaureerd, omgeven door olijfbomen. Het wordt frequent bezocht door liefhebbers uit de hele wereld die meer willen weten over de roots van het genie. In het geboortehuis kun je nu middels moderne technologie, waaronder een hologram,  kennis maken met Leonardo en zijn schilderkunst. Het geboortehuis is dagelijks geopend en ligt op een kleine 3 km van Vinci, je kunt er eventueel naar toe lopen via het oude pad de Strada Verde (het groene pad) maar het is ook te bereiken met de auto of met een shuttlebus die vanuit Vinci vertrekt.

In Vinci is het Museo Leonardiano gewijd aan Leonardo, het bestaat uit 2 delen te weten het Palazzina Uzielli en het kasteel van Conti Guidi. Je kunt er alles te weten komen over Leonardo de uitvinder en de ingenieur. Je kunt er diverse ontwerpen en anatomische schetsen bekijken en ook modellen van uitvindingen die hij heeft gedaan zoals wetenschappelijke instrumenten, bouw-, vlieg- en oorlogmachines. In de kelder van het kasteel is het Museo Ideale Leonardo da Vinci te vinden. Hier zijn kunstwerken, documenten en nagebouwde modellen van zijn ontwerpen voor vliegmachines en bruggen te bewonderen. Vanaf de toren van het Conti Guidi kasteel heb je trouwens een prachtig uitzicht over Vinci en de heuvels van de Montalbano. Beide Musea zijn dagelijks geopend.

Breng halverwege Anchiano en Vinci ook een bezoek aan de prachtige, historische Villa del Ferrale. Je kunt hier de tentoonstelling ‘Leonardo Una Mostra Impossibile’ bezoeken met op ware grootte (in HR resolutie) afgebeelde reproducties van Leonardo’s bekendste schilderijen zoals Het Laatste Avondmaal (origineel in Milaan) en uiteraard de Mona Lisa. De expositie is dagelijks te bezoeken, combinatiekaartjes kunnen worden gekocht bij het Museo Leonardiano of bij het Geboortehuis in Anchiano. 

Accommodatie tip omgeving Vinci: Borgo Gugnani, nette appartementen met centrale ligging.  Ben je met een groep dan is een vrijstaand vakantiehuis een goed idee, Villa Buenretiro, Certaldo. 

Giro d'Italia - Op naar Orbetello in het Zuiden van Toscane 

Orbetello ligt in de provincie Grosseto in het zuiden van Toscane en hier eindigt de derde etappe van de Giro d'Italia. Het gebied hier is een bezoek meer dan waard. Orbetello heeft een bijzondere ligging. Het vasteland van Toscane wordt hier met 2 langgerekte stukken land verbonden met het schiereiland Argentario. Middenin ligt een derde strip land, hierop ligt Orbetello. Het is met een weg over een kunstmatig gebouwde dam (de Diga Leopoldina) verbonden met Argentario en wordt omringd door een Lagune. Aan de ene kant van de dam ligt de Lagune van Levante en aan de andere kant de Lagune van Ponente. In de lagune is het natuurpark beschermd door het WNF te vinden. Er huizen hier vele vogelsoorten waaronder de roze flamingo. De WNF oase is te bezoeken echter alleen in bepaalde tijden, check hiervoor de site.

Orbetello heeft een oude geschiedenis, het werd ooit bewoond door de Etrusken wat nog terug is te zien is in de verdedigingsmuren van het stadje. Je kunt heerlijk slenteren door de oude straatjes van het historische centrum. Fotowaardig is natuurlijk de oude Spaanse molen die in het water van de lagune staat. De molens werden in de 15e eeuw gebouwd door de Sienezen voor het malen van tarwe, van de 9 molens is er nog een over, je vindt hem bij het begin van de dam. Bij Orbetello liggen ook heerlijke zandstranden met ondiep water, zeer geschikt voor families. Het strand van Feniglia en dat van Giannella. Het strand van Feniglia strekt zich uit over de volle lengte (ca. 6 km) van een van de lange stukken land die Argentario met het vasteland verbinden. Het wordt omzoomd door een pijnbomenbos. Je kunt het strand alleen te voet of per fiets bereiken, parkeren kan bij een verzamelparkeerplaats La Sosta di Feniglio. Als je het strand per fiets bezoekt kom je aan het eind bij Porto Ercole en daar kun je heerlijk vis eten. Maar eigenlijk kan dat overal hier in dit mooie waterrijke gebied. Voor een fantastische overzichtsfoto tenslotte kun je de auto pakken richting de top van de Monte Argentario, naar het klooster van Padri Passionisti. Neem hiervoor de weg naar Porto Santo Stefano en op een gegeven moment linksaf richting de top van de Monte Argentario.

Is de Giro d'Italia weer vertrokken maar wil je zelf nog verder fietsen in deze streek, dat kan heel goed. Argentario heeft verschillende routes, vooral ook geschikt voor mtb’s. Je kunt het eiland rondfietsen, de route is ca. 40/45 km lang.

Accommodatietip omgeving OrbetelloAgriturismo La Maremma, een gezellige agriturismo met vriendelijke, gastvrije eigenaren. 


Foto: Image by tassilo111 on Pixabay 

 

Lees ook op onze site over een andere befaamde wielrenwedstrijd in Toscane, de Strade Bianche, die zaterdag 9 maart weer wordt verreden.  

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044