Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Toscane wijn & design

Op vakantie in Toscane zul je zeker willen kennismaken met alle heerlijke wijnen die hier worden geproduceerd. Dit kan natuurlijk door een bezoek te brengen aan gastvrije lokale wijnboeren, die vaak open zijn voor een proeverij soms gratis maar meestal tegen een kleine betaling. Maar wijn gaat ook heel goed samen met design....

Toscane wijn & design

Sommige wijnproducenten hebben de mogelijkheden om het wat groter aan te pakken en hebben hun vaak antieke wijnkelders (cantina’s genaamd) en productieruimtes onder architectuur om laten bouwen tot prachtige, moderne gebouwen. Deze ‘design’ wijnmakerijen zijn verenigd in een netwerk genaamd Toscana Wine Architecture en allemaal zijn ze geopend voor een proeverij en bezoek aan de cantina. De gebouwen, ontworpen door zeer gerenommeerde architecten als Renzo Piano en Mario Botta passen helemaal bij het omringende Toscaanse landschap. Vaak is er een restaurant te vinden en zijn er ontvangstruimtes waar niet alleen gasten worden ontvangen voor een wijntour maar waar ook andere culturele events worden georganiseerd zoals pianoconcerten, lezingen en kunst exposities. Hou je van wijn èn van architectuur bezoek dan een van deze cantina’s.  We hebben er 7 voor je uitgekozen.  

1 Cantina Petra – Suvereto

Cantina Petra ligt vlakbij Suvereto, een klein dorp in de provincie Livorno. Suvereto behoort tot de mooiste dorpjes van Italie (“I Borghi Piú belli d’Italia”). Het prachtige gebouw is ontworpen door Mario Botta en tegen de heuvel aangebouwd. Het wordt als het ware door midden gedeeld door een statige trap die uitkomt op een groot terras vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het landschap van de Val di Cornia en de Thyrreense zee. De boerderij behorende bij het wijnlandgoed houdt ook dieren van oude rassen en er worden vergeten groentensoorten geteeld. Er zijn diverse wijntours mogelijk en er is een restaurant in de kelder.

2 Rocca di Frassinello – Maremma

Rocca di Frassinello ligt bij Gavoranno in de Maremma, in het zuiden van Toscane. Het gebouw is ontworpen door top architect Renzo Piano, die bijvoorbeeld ook het Centre Pompidou in Parijs èn de Scheve Toren op Zuid in Rotterdam op zijn naam heeft staan. Het gebouw heeft verschillende bijzondere kenmerken. Zo is er een enorm terras gelegen tussen de wijngaarden en de beboste heuvels waar je kunt genieten van een heerlijk glas wijn. Meest bijzondere is misschien wel de wijnkelder waar je temidden van 2500 wijnvaten kunt dineren of naar een concert kunt luisteren.

3 Cantina Antinori – San Casciano Val di Pesa

Antinori nel Chianti Classico ligt in het Chianti Classico gebied. De familie Antinori houdt zich al meer dan 600 jaar bezig met wijnproductie, het is een van de grootste wijnproducenten van Italie. Het gebouw is een modern, heel strak vormgegeven wijnhuis, met trappen die op een kurkentrekker lijken. Het is als het ware in de heuvel gebouwd en ligt tussen de wijngaarden in, deze lopen door op het dak en ook direct ervoor weer. Je ziet van verre twee verticale strepen in een wijngaard en pas als je beter kijkt zie je het gebouw, de bijzondere trappen en de prachtige ruime overdekte patio die helemaal voor het gebouw langsloopt. Het gebouw is schitterend, in evenwicht, sober en toch heel rijk aan details. Er zijn verschillende wijntours beschikbaar en er is een restaurant (lunch), gelegen op het dak van het wijnhuis met een fantastisch uitzicht op de Chianti heuvels. Reserveren voor beiden is wel noodzakelijk.

4 Tenuta Argentiera – Bolgheri/Donoratico

De wijnkelder van Tenuta Argientera torent uit als een bastion temidden van de wijngaarden bij Bolgheri. De Tenuta is gelegen in het hart van het kleine maar prestigieuze Doc Bolgheri gebied, waar geweldige rode wijnen vandaan komen waaronder de gevierde “Super Tuscan” wijnen. Het gebouw is ontworpen met de historische verdedigingsgebouwen in de omgeving in gedachten. Het heeft elementen die doen denken aan militaire gebouwen zoals de verhoogde bouw en de schuine, dikke muren. Wijnproeverijen en directe verkoop van wijnen is elke dag mogelijk zonder reservering van maandag tot zaterdag. Zie voor de tijden de website.

5 Cantina Caia Rossa – Riparbella

De rode wijnkelder van Caia Rossa ligt tegen een heuvel bij het kleine dorpje Riparbella, in de provincie Pisa. Het wijnhuis is sinds 2004 eigendom van Eric Albada Jelgersma. Een Nederlandse (supermarkt) ondernemer, ook eigenaar van 2 Franse wijnhuizen. Hij overleed helaas in juni van dit jaar. Bij het ontwerp van de Cantina heeft de Belgische architect Michaël Bolle zich laten inspireren door geo-dynamische en Feng Shui uitgangspunten. Ook de kleuren, rood van buiten en geel van binnen zijn bewust gekozen; rood staat voor kracht, passie en concentratie en voor de kleur van de aarde, geel symboliseert de zon. Er zijn verschillende wijntours mogelijk, wel graag ca. 2 dagen van tevoren reserveren.

6 Podere di Pomaio – Arezzo

Podere di Pomaio ligt in de heuvels van Pomaio, op ca. 3 km van Arezzo. Het is een relatief jonge wijnproducent (de eerste oogst dateert uit 2009) die biologische, groene wijnen op een milieu-vriendelijke wijze maakt. De wijnkelder is ontworpen op basis van een Romeins amphitheater en de grote keien die werden aangetroffen bij het uitgraven zijn gebruikt om de muren te bouwen en zijn een zichtbaar onderdeel van de kelder. Bij de bouw zijn ecologische materialen gebruikt zoals steen, leem, cotto en hout. De bovenste verdieping wordt gebruikt voor proeverijen en ontvangsten en heeft grote ramen die een mooi uitzicht bieden op het landschap en de wijngaarden. Tours en proeverijen kunnen worden gereserveerd.

Pomaio biedt ook gastvrijheid in de vorm van 2 prachtige villa’s die beschikbaar zijn voor vakantieverblijf, u kunt ze boeken bij Tritt.

7 Icario – Montepulciano

Cantina Icario ligt in Montepulciano, in de provincie Siena. Montepulciano is een prachtig stadje en wereldberoemd vanwege de Vino Nobile di Montepulciano DOC. Ook vindt hier de traditionele wijnvatenrace plaats, de Bravio delle Botti.  Ook bij Icario wordt Vino Nobile geproduceerd. De wijnkelder is volledig vormgegeven in harmonie met het landschap. Het heeft een mooie, strakke entree met uitzicht op de Valdichiana. De eigenaren hebben niet alleen een grote passie voor wijn maar ook voor kunst. Dit is ook terug te zien in het gebouw. Bijzonder is de glazen vloer van de grote ontvangstruimte boven waardoor je een mooi zicht hebt op de eiken wijnvaten met Nobile wijn, die hier liggen te rijpen. De ruimte zelf wordt gebruikt voor wisselende kunstexposities. Er zijn wijnproeverijen mogelijk, tours door de kelder en er is een lunchmogelijkheid. Icario heeft ook een B&B met zwembad.

Wil je meer lezen over deze design wineries in Toscane en hun wijn, kijk dan op de site van http://www.winearchitecture.itDe tours en wijnproeverijen zijn tegen betaling mogelijk en reserveren is vaak aanbevolen. 

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044