Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Wereld Pasta Dag 25 oktober

Op 25 oktober is het Wereld Pasta Dag, een dag die wordt gevierd sinds 1995 toen op het eerste World Pasta Congres in Rome werd besloten om een jaarlijkse terugkerende dag te organiseren voor dit Italiaanse gerecht bij uitstek!

Wereld Pasta Dag 25 oktober

Pasta, je kan er een boek over schrijven en dat hebben velen dan ook gedaan. En heeft iedereen niet zo’n boek over pasta in de kast staan? Want pasta is tegenwoordig niet weg te denken uit de Nederlandse keuken en net zo gewoon als de aardappel. Op 25 oktober is het Wereld Pasta dag, een dag in het leven geroepen ter ere van pasta. En waarom ook niet, want pasta is een fantastisch product, veelzijdig, voedzaam, gezond en wordt inmiddels over de hele wereld gegeten.

Een stukje pasta geschiedenis

Bij pasta denken we direct aan Italië en terecht, de Romeinen kenden al een vorm van verse pasta en ook de Etrusken die o.a. in Toscane hun roots hebben. Maar waarschijnlijk zijn het de Arabieren die pasta in droge vorm ooit opnieuw in Italie hebben geïntroduceerd bij de verovering van Sicilie. De Arabieren lieten de pasta drogen in de zon, zodat het langer goed bleef om mee te nemen tijdens hun omzwervingen.Volgens zeggen werd op Sicilie voor het eerst pasta gekookt in water en het woord macaroni zou afgeleid zijn van het Siciliaanse woord ‘maccaruni’ wat zoveel betekent als deeg kneden met kracht. Dit woord vind je trouwens niet in een Italiaans woordenboek terug, in de Siciliaanse taal hebben veel woorden een Arabische oorsprong, woorden die niet bekend zijn in de Italiaanse taal.  

Tussen 1400 en 1500 breidt het aantal pastamakers zich uit vooral in Sicilie, Ligurie en Campania. Het droge en winderige klimaat in deze streken heeft daar zeker aan bijgedragen. Uiteindelijk verbreidde de pasta zich door heel Italie en gingen de pastamakers zich verenigen in ondernemersverenigingen. Er zijn bedrijven van deegwarenmakers in Rome, Napels, Palermo, Milaan en Savona. In sommige  steden werkten de deegwarenmakers bij gebrek aan voldoende collega’s samen met de bakkers. In Rome werd dit zelfs verplicht. Voor pastaverkopers zonder samenwerking met een bakker zwaaiden er flinke boetes en lijfstraffen zoals 25 zweepslagen, de ”tratto di corda” (aan armen worden gehangen) of gevangenisstraf.

Het vormen van de ingredienten tot een pastadeeg gebeurde tot de tweede helft van de 18e eeuw met de voeten. Totdat Ferdinand II, koning van de beide Sicilien (van 1830 tot aan zijn dood in 1859) de opdracht gaf aan een wetenschapper om hier een mechanische oplossing voor te bedenken. Het mechanisatieproces verliep langzaam, tegen het einde van de vorige eeuw werd pasta uiteindelijk gemaakt met machines op basis van stoom of hydraulische energie. In 1933 werd er patent gegeven op de eerste machine die het hele proces kon uitvoeren.

De basis van pasta 

Hoewel het productieproces door de jaren heen sterk is veranderd, zijn de ingredienten hetzelfde gebleven namelijk een mix van durumtarwegriesmeel en water. Het verschil tussen durumtarwegriesmeel en zachte tarwemeel is erg belangrijk. De Italiaanse wet wijst er ook op dat er voor de productie van droge pasta alleen durumtarwegriesmeel mag worden gebruikt. Dit komt omdat harde tarwegriesmeel taaie gluten bevat waardoor je droge pasta kunt koken zodat het ‘al dente’ blijft zonder plakkerig te worden. Wist je trouwens dat er meer dan 600 soorten pasta zijn, waaronder tegenwoordig ook met spelt en zonder gluten. En de naam, die wordt bepaald door de vorm van de pasta zoals spaghetti linguini, rotini, cappellini en rigatoni.

Dus vier ook Wereld Pasta Dag, ga lekker een bordje pasta eten in je favoriete Italiaanse restaurant of kook thuis je favoriete recept of probeer een nieuw recept. Wij geven een voorzet met dit recept van La Cucina Italiana, gezond, licht en ook geschikt voor diegenen die op de lijn letten, met broccoli en amandelen.


Foto: La Cucina Italiana

Penne met broccoli creme en amandelen (recept voor 2 personen)

  • 130 gr penne rigate (kies een goede biologische pasta)
  • ca. 180 gr broccoli
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 6 verse basilicumblaadjes
  • 1 eetlepel geraspte parmezaanse kaas
  • 20 gr gepelde amandelen
  • 10-15 gr amandelschaafsel
  • zout naar smaak

Maak de broccoli schoon en verdeel in roosjes. Vul een pan met water en breng aan de kook. Voeg zout toe en kook de broccoli ongeveer 10 minuten. Je kunt de broccoli natuurlijk ook stomen zodat alle voedingswaarden van broccoli bewaard blijven. Zodra ze gaar zijn, giet ze af (bewaar het kookwater!). Houd de kleinere roosjes apart en doe de rest van de broccoli in een mixer met een eetlepel olie, een teentje knoflook, basilicum, parmezaanse kaas en de gepelde amandelen. Pureer alles, voeg indien nodig een beetje kookwater toe om een zachte en homogene crème te krijgen.

Kook ondertussen de pasta. Je kunt hiervoor hetzelfde kookwater gebruiken als voor de  broccoli. Op deze manier zal de pasta nog lekkerder zijn. Giet het ‘al dente af’ en gooi het snel in de pan met de broccoli crème, de roosjes broccoli die je apart hebt gehouden en de licht geroosterde geschaafde amandelen. Serveer warm .…… buon appetito en geniet op Wereld Pasta Dag!

Deze blog post delen:
© 2000 - 2024 Tritt - Case in Italia
italie@tritt.nl · (+31) 085 833 0044