Festa del babbo: Vaderdag in Toscane, feest van vaders en fritelle

Festa del babbo: Vaderdag in Toscane, feest van vaders en fritelle

Net als in Nederland vieren de Italianen jaarlijks vaderdag. Deze valt daar echter niet op 18 juni (zoals in Nederland), maar op 19 maart. In Toscane is er een smakelijke traditie aan verbonden: het eten van frittelle.

> lees verder
Waarom kun je olijven direct van de boom niet eten? (deel 2)

Waarom kun je olijven direct van de boom niet eten? (deel 2)

Vanaf half oktober vindt de pluk van olijven plaats in Toscane, de nieuwe olijfolie is heerlijk met bruschetta en wat zijn eetbare olijven? Lees er meer over in ons blog. (deel 2)

> lees verder
Vino Novello, nieuwe wijn uit Italie of toch liever oude wijn?

Vino Novello, nieuwe wijn uit Italie of toch liever oude wijn?

In november is het weer tijd voor de nieuwe wijn. Heerlijk! Maar wacht even.........waar hebben we het eigenlijk over? Grote onduidelijkheid en misvattingen alom!

> lees verder
Een potje historisch voetbal: Calcio Storico in Florence

Een potje historisch voetbal: Calcio Storico in Florence

Een belangrijke voetbaltraditie in Toscane: het Calcio Storico, oftewel het historisch voetbal in Florence.

> lees verder
The Passion op z'n Italiaans in Grassina

The Passion op z'n Italiaans in Grassina

Naast Scoppio del Carro in Florence kent Toscane nog een bijzonder paasevenement: de paasprocessie van Grassina. Het wordt gezien als een van de hoogtepunten van het voorjaar.

> lees verder
Italiaanse drankjes: Aperitivo time!

Italiaanse drankjes: Aperitivo time!

Om de smaakpapillen voor te bereiden op het avondmaal nemen Italianen graag een aperitivo: een drankje met wat kleine hapjes erbij.

> lees verder
Feest voor Johannes: Festa di San Giovanni, Florence

Feest voor Johannes: Festa di San Giovanni, Florence

Iedere Italiaanse stad heeft zijn eigen beschermheilige en in het geval van Florence is dat Johannes de Doper. Op 24 juni staat de stad geheel in het teken van San Giovanni, met groots vuurwerk als hoogtepunt. Maar hoe raakte deze heilige nu precies verbonden aan de stad? Het blijkt een traditie met een lange historie.

> lees verder
Vrijdag de 17e: Typisch Italiaans bijgeloof

Vrijdag de 17e: Typisch Italiaans bijgeloof

Waar wij op vrijdag de dertiende toch wat extra oplettend zijn en het cijfer 13 als ongeluksgetal zien, geldt dat voor Italianen wat betreft het cijfer 17. Een echt Italiaans bijgeloof met een oude traditie.

> lees verder
Tre, due, uno... - De leukste plekken in Toscane om het nieuwe jaar in te gaan

Tre, due, uno... - De leukste plekken in Toscane om het nieuwe jaar in te gaan

Natuurlijk kun je thuis voor de televisie het nieuwe jaar inluiden met een schaal oliebollen en een glaasje champagne. Maar het nieuwe jaar in gaan in een van de vele bijzondere plaatsen die Toscane rijk is, is wellicht een nog veel beter idee. Een aantal suggesties voor plekken die de moeite waard zijn voor het vieren van de jaarwisseling.

> lees verder
Pane di Toscane: Toscaans brood

Pane di Toscane: Toscaans brood

Pasta, tomaten en olijfolie zijn hoofdbestanddelen in de Toscaanse keuken. Maar er gaat geen maaltijd voorbij zonder daarbij ook brood te serveren. Toscane kent dan ook tal van eigen soorten brood.

> lees verder
1 2