Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Theaterfestival Boccaccio: 26e Editie Mercantia.

Op een steenworp afstand van Florence ligt het Toscaanse plaatsje Certaldo. Sinds 26 jaar is het de thuisbasis van het grootste straattheaterfestival ter wereld, de Mercantia. Daarnaast is het sinds 700 jaar de geboorteplaats van schrijver Giovanni Boccaccio. Niet verwonderlijk dus dat de organisatie dit jaar besloot om Boccaccio te eren tijdens het festival.

Theaterfestival Boccaccio: 26e Editie Mercantia.

 
 
 
Het is 1313 als in Certaldo Giovanni Boccaccio ter wereld komt. Zijn vader had hem graag als zakenman of rechter gezien, maar al tijdens zijn studie heeft hij een grote interesse voor de literatuur. Boccaccio komt terecht in de intellectuele kringen van Napels, waar de basis wordt gelegd voor zijn humanistische levensvisie. Na diverse omzwervingen vestigt hij zich in 1348 in Florence, waar hij de Decamerone schrijft. De honderd novellen worden tot op de dag van vandaag gezien als zijn grootste meesterwerk. 

 
 
Nimfen
Het geboortehuis van Boccaccio is nog steeds te bezichtigen in Certaldo. Het wordt gebruikt als decor voor enkele van de voorstellingen tijdens straattheaterfestival Mercantia, dit jaar van 17 tot en met 21 juli. In het huis voert theatergroep I Macelli het stuk I Giardini delle Ninfe op (de tuinen van de nimfen). Het is gebaseerd op het laatste gedicht uit de Decamerone, Ninfale fiesolano. Ook de tuin staat in het teken van nimfen, met bodypaintartiesten en Paola Stella Minni die Boccaccio voordraagt met behulp van diverse poplegendes als David Bowie en Freddy Mercury.
 
 
 
Sprookjes
De Mercantia gaat echter veel verder dan alleen Boccaccio. Het overkoepelende thema van dit jaar is La Grande Madre (de grote moeder), dat verwijst naar sprookjes. Verhalen die aan de ene kant oud en bekend zijn, maar nog steeds verrassend. De nimfen van Boccaccio passen daar perfect in, maar ook de vele andere voorstellingen. Van poëzie tot dans en van straatorkesten tot poppenspelers: het aanbod is zeer divers en er zijn gedurende vijf avonden meer dan 100 voorstellingen te bewonderen. Het oude stadje Certaldo is er de perfecte setting voor met zijn oude historische centrum en zijn ommuurde gedeelte genaamd Certaldo Alto.
 
 
 
Verblijf
Wie een bezoek wil brengen aan de Mercantia doet er verstandig aan om een accommodatie in de buurt te zoeken om er ten volste van te kunnen genieten. Florence is natuurlijk een optie, maar wie de drukte wil vermijden is beter af in de glooiende heuvels bij Montespertoli Tenuta Manuela, of in het bosrijke Montaione  Corte di Tonda. Vanaf daar is Certaldo binnen een half uur te bereiken. Een dagtripje naar Florence is natuurlijk ook een optie.
 
Mercantia, 17 tot en met 21 juli in Certaldo. Zie www.mercantiacertaldo.it voor het volledige programma. Prijzen tussen de 10 en 20 euro. 

 

 

Deze blog post delen: