Je zou er zo aan voorbij lopen, zo onbetekenend is het deurtje. Erachter vind je een van de meest levendige en authentieke Florentijnse trattoria's. Hij ligt in de wijk San Lorenzo en is al jaren een van mijn favoriete restaurantjes in de stad. Florentijnen en toeristen zitten schouder aan schouder aan de tafeltjes met marmeren blad die dateren uit de zestiger jaren.
> lees verderDe Dom in Florence is een van de grootste kerken van de christelijke wereld. Aan de buitenkant is de kerk geheel met marmeren platen en beelden gedecoreerd. Er zijn boekdelen over de Dom geschreven, maar de leukste anekdotes staan daar niet in. Zoals het verhaal van de arme Anselmo.
> lees verderIn september begint traditiegetrouw de oogsttijd in Italië. Vanaf september hangen trossen volgroeide druiven in de laatste zomerzonnestralen te wachten totdat ze geplukt worden. Begin november is het de beurt aan de olijven. Rondom de oogst worden tal van festiviteiten georganiseerd in Toscane.
> lees verderPasta, tomaten en olijfolie zijn hoofdbestanddelen in de Toscaanse keuken. Maar er gaat geen maaltijd voorbij zonder daarbij ook brood te serveren. Toscane kent dan ook tal van eigen soorten brood.
> lees verderOveral in Europa krijgen historische gebouwen een nieuwe bestemming. In Florence is de 'Murate' hier een mooi voorbeeld van.
> lees verderDe Palio van Siena is misschien wel de bekendste paardenrace ter wereld. Maar de race kent geheimen die alleen bij de deelnemers en ingewijden bekend zijn. Vijf dingen die u (waarschijnlijk) nog niet wist over de Palio.
> lees verderDat het zo'n groot succes zou worden had niemand gedacht! Sinds kort wordt de in vergetelheid geraakte Mercato Centrale van Florence weer druk bezocht, door zowel Florentijnen als toeristen.
> lees verderIn 1985 besloot de familie Frescobaldi, een gerenomeerde wijn- en olijfolieproducent, om de handen ineen te slaan met andere speciaal geselecteerde Toscaanse olijfolieproducenten uit de buurt van Florence. Onder de naam Laudemio brengt het consortium sinds die tijd luxe olijfolie op de markt.
> lees verderDe productie van wijn op Elba gaat meer dan 3000 jaar terug. De Medici familie en de Lorena's beschermden de wijnteelt en Napoleon bracht nieuwe wijngaarden aan. Ondertussen zijn reeds zeven wijnen zijn bekroond met het kwaliteitslabel D.O.C., dé verdiende prijs voor een duizendjarige traditie.
> lees verderWie aan Italië denkt, associeert dat in eerste instantie waarschijnlijk niet met cowboys. Die horen toch eerder thuis in Amerika dan in Toscane, zou je zeggen. Niets is echter minder waar.
> lees verder