Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Glutenvrij op vakantie naar Toscane

Glutenvrij eten is in. Een klein deel van de bevolking heeft een echte glutenallergie, maar vele anderen mijden gluten om allerlei redenen, vaak gerelateerd aan gezondheidsproblemen. De moderne granen bevatten een soort gluten die blijkbaar niet voor iedereen goed te verteren zijn en daarnaast zijn er mensen die beweren dat je dik wordt van gluten. Waarom of hoe ook, mocht je om de één of andere reden graag glutenvrij willen eten tijdens je vakantie of verblijf in Italie en Toscane, lees dan ons blog over glutenvrij eten in Italie.

Glutenvrij op vakantie naar Toscane

Misschien een verrassing, maar Italie is één van de landen met het hoogste aantal mensen dat glutenvrij eet. Mocht je dus twijfels hebben al dan niet naar Italie op vakantie te gaan wegens jouw glutenvrije dieet … boek direct, want in Italie is glutenvrij eten redelijk normaal geworden.

Glutenvrij eten in de Supermarkt

De meeste grote supermarkten hebben tegenwoordig hun eigen glutenvrije merk. De Coop bijvoorbeeld heeft in veel winkels een schap met allerlei producten die glutenvrij zijn, deels van hun eigen huismerk. Dit huismerk heet ‘Bene, si’ en heeft een lichtblauwe kleur. Glutenvrije pasta, vele soorten koekjes, pizza, broodjes, broodmix, crackers … alles zonder gluten! Je komt al gauw een heel eind met dit merk van de Coop, maar er zijn ook andere merken.

                        

Vele andere producten maken reclame met het feit dat ze geen gluten bevatten, ‘senza glutine’ staat er vaak op de verpakking. In de meeste supermarkten kun je dus tussen de normale merken, ook een type zonder gluten vinden. Kun je niets vinden, vraag dan eventueel naar ‘prodotti per i celiaci’ (spreek uit als ’tsjeliatsji’ met de klemtoon op ‘li’). De kans is groot dat winkelbedienden exact weten welke merken glutenvrije varianten hebben.

Glutenvrij eten in Italie in restaurants

Mocht je graag uit eten willen, dan heb je iets minder keus, maar zeker niet ‘geen keus’. Er zijn steeds meer restaurants die een deel van het menu glutenvrij hebben en ook restaurants die helemaal glutenvrij zijn. Er bestaan inmiddels vele websites waar je glutenvrije restaurants in Italie kunt opzoeken, zoals bijvoorbeeld de website ‘celiachiaitalia.com’. Eerst klik je op 'locali senza glutine' (links), vervolgens kun je o.a. kiezen voor restaurants, pizzeria's of ijssalons en krijg je een lange lijst met provincies en daarachter hoeveel restaurants, pizzeria's in die provincie glutenvrije maaltijden hebben. Klik bijvoorbeeld op ristorante ‘Firenze’ (Florence) en je krijgt alle restaurants die volgens deze vereniging voldoen. 

Een andere website is www.ristorantiperceliaci.net waar je op de home pagina de kaart van Italie ziet. Klik op een regio, bijvoorbeeld Toscane, en de pagina ‘Toscaanse glutenvrije restaurants’ opent, met de lijst van alle provincies. Klik bijvoorbeeld op Firenze en rechts zie je de lijst met gemeentes verschijnen. Klik op de gemeente waar je een vakantiehuis huurt en je krijgt de restaurants die glutenvrije maaltijden serveren en de contactpersoon van dat restaurant die specifiek op de hoogte is van gluten en in welke gerechten die al dan niet voorkomen.

Voor glutenvrij eten in Italie kunt je ook kijken op de site van de Coeliakie Vereniging Italie, Associazione Italiana Celiachia, zij hebben ook een gedeeltelijk Engelstalige pagina waarin je per provincie en per plaats kunt zoeken naar horeca plaatsen waar je glutenvrij kunt eten.

Glutenvrij eten in Italie met oude granen

Een ander interessant punt is dat in Toscane (en ook andere delen van Italie en de wereld) steeds vaker brood en pasta van oude granen wordt gemaakt, in plaats van de nieuwere, genetisch gemodificeerde granen. Deze laatste werden als meer geschikt geacht voor het verwerken in brood, pasta en bakkerijproducten. De genetische modificaties hebben er echter toe geleid dat de granen steeds rijker zijn geworden in gluten. En dit heeft helaas grotere nadelen voor ons lichaam. De hoge gevoeligheid voor gluten die de afgelopen jaren bij veel mensen is vastgesteld is waarschijnlijk te wijten aan een te hoge consumptie van moderne tarwesoorten met veel gluten.

De oude granen hebben in plaats daarvan een betere en meer gebalanceerde relatie tussen zetmeel en gluten. Oude granen bevatten minder gluten en minder technologische gluten omdat ze niet genetisch gemodificeerd zijn.

Het regelmatig consumeren van oude granen betekent het verwijderen van het risico van gluten-intolerantie. Mocht je dus niet echt een glutenallergie hebben, maar alleen een gluten intolerantie, dan zou je deze producten misschien wel kunnen eten, omdat ze geen moderne gluten bevatten.

Een voorbeeld is het graan ‘senatore cappelli’ een hard graan (grano duro) dat steeds vaker wordt gebruikt voor pasta (uit Puglia). Zoek naar ‘Grani Antichi’ (oude granen) en je komt al snel veel informatie tegen over deze producten, terug van weggeweest, goed voor mens en milieu! 


Vakantie en glutenvrij eten in Italie kan dus prima samengaan. Kijk op onze site naar een vakantieplekje passend bij jouw wensen!

Deze blog post delen: