Zoeken   
Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen en leukste vakantietips gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in!

Het boeddhistische klooster Tzong Khapa in Pomaia, Pisa

Een plek waar geest, lichaam en ziel samenkomen in de natuur. Een plek van rust en harmonie: het Tibetaanse boeddhistische klooster TzongKhapa in Pomaia, Pisa, Toscane. Deze plek is sinds 1976 een inspiratiebron voor boeddhisten van over de hele wereld.

Het boeddhistische klooster Tzong Khapa in Pomaia, Pisa

Istituto Lama Tzong Khapa
Het instituut staat bekend als belangrijkste boeddhistencentrum van Italië en als een van de grootste van Europa. De uitstraling is kleurrijk en indrukwekkend. Te beginnen bij de beelden ter eren van de meest invloedrijke leraren van het instituut bij de ingang. De beelden leiden naar de grote stenen villa welke uitgerust is met meditatieruimtes, twee kloosters, een bibliotheek en kamers. De villa wordt omringd door een tuin en groot bosgoed waar gemediteerd wordt en ontspannen wandelingen gemaakt kunnen worden. Dit instituut is dé plek om kennis te maken met meditatie vanuit de traditionele Tibetaanse boeddhistische leer. In Agririsidence Pomaia kan men genieten van een onbezorgde vakantie en op loopafstand deze inspirerende plek verkennen. De Dalai Lama verbleef meerdere malen in Pomaia, zijn laatste bezoek was in 2001. Ook beroemdheden als Richard Gere en Orlando Bloom zijn terugkerende bezoekers van het Instituut.

De villa

gebedsmolen                                                                                                                        gebedstuin       

 

 

 

 

 

 

 

schilders werken de gedenkbeelden bij                                kunstenaar aan het werk in de tuin van instituut

  

 

 
Het kloosterleven

In het kloostergemeenschap leven boeddhistische monniken (bhikkhus) en boeddhistische nonnen (bhikkhuni’s). In het klooster houden de bhikkhus en bhikkhunis de door Boeddha zó opgezette optimale levensstijl aan voor het halen van de nirwana (staat van heiligheid). De Bhikkhus van Tibet dragen bordeauxrode gewaden en scheren het hoofd kaal. Bhikkhus hebben individuele taken in het klooster, zoals administratieve taken, de schoonmaak en onderhoud van de gebouwen. De vele vrije tijd wordt gebruikt voor meditatie en studie van de boeddhistische geschriften. De dertien dhutanghas (regels) maken hun leven eenvoudiger fysiek armoediger. Enkele van die regels zijn:

 • hun leven wijden aan de leer van Boeddha in zichzelf
 • het slechts één maaltijd per dag eten (in de ochtend)
 • niet gaan liggen als men rust
 • geen geld gebruiken of ontvangen (tevreden zijn met wat je hebt)

Het spirituele programma van de monniken en nonnen bestaat o.a. uit:

 • dagelijkse meditatie
 • vasten
 • zuivering
 • Puja (gedenkdagen in september/oktober)
 • bidden
 • psychologische en fysieke therapie cursussen (yoga, tai chi, massage, feng shui, aromatherapie) 
 • Diverse tradities als het maken van een zandmandala (symbolische weergave van een zuivere wereld zonder lijden, gemaakt van gekleurd zand)

        monniken werken aan een zandmandala                                 monniken en nonnen in gebed

  

 

Meer info op de Engelstalige website van het ILTK

Lees ook: de Dalai Lama bezoekt het boeddhistische klooster Tzong Khapa in Pomaia

Verblijf op een gemoedelijk residence 200 meter van het boeddhistische klooster Tzong Khapa in Pomaia, Pisa.

Deze blog post delen:
© 2000 - 2021 Tritt - Case in Toscana
toscane@tritt.nl · (+31) 0180 76 91 48